FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 21. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

WASHINGTON - Susret s Hillary Clinton prilika je da se dokažemo kao ozbiljna zemlja i ozbiljan partner SAD-a, izjavila je u utorak u Washingtonu ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić najavljujući sastanak s američkom državnom tajnicom u srijedu. “Uspostavljanje bilateralih kontakata sa SAD-om na ovoj razini i ovako brzo treba razumjeti kao šansu, a ne kao samu po sebi govoru stvar”, rekla je Pusić novinarima koji prate njezin radni posjet Washingtonu. Po njezinim riječima, susret s Clinton nepuna tri mjeseca nakon formiranja nove hrvatske vlade prilika je da se Hrvatska pokaže kao ozbiljna zemlja i kao mali, ali u onim temama u kojima može sudjelovati, ozbiljan partner. “Hoćemo li se tu dokazati treba još vidjeti, ali zaista imamo priliku”, rekla je šefica hrvatske diplomacije. Pojasnila je da se to posebno odnosi na BiH, ali i cijelu regiju gdje američka administracija vidi Hrvatsku kao potencijalnog partnera, s obzirom da je prošla put kojim će proći sve susjedne zemlje i ima iskustvo izgradnje države primjenjivo na države regije, kao I na zemlje južnog Mediterana zahvaćene Arapskim proljećem. Upitana hoće li kod Clinton lobirati za ishod žalbenog postupka hrvatskim generalima pred Haaškim sudom, koji bi se mogao odraziti i na misije NATO-a, Pusić je rekla kako to nije tema koja se odnosi na SAD i istaknula kako Hrvatska traži da se postupak vodi u skladu s pravom, a ne prema političkim sklonostima. “Imamo apsolutno pravo zalagati se da postupak bude u skladu s pravom, a ne s bilo kakvim političkim preferencijama bilo koga s bilo koje strane. Bilo kakva politizacija nije ničiji interes”, istaknula je Pusić.

WASHINGTON - Hrvatska je obećala poduprijeti Litvu za dužnost predsjednika Opće skupštine UN-a i svoje se riječi drži, izjavila je u utorak u Washingtonu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i neizravno potvrdila da službeni Zagreb neće podržati kandidaturu srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića za tu vodeću funkciju u Svjetskoj organizaciji. Pusić je na upit novinara o hrvatskom stavu oko Jeremićeve kandidature rekla da je ona istaknuta kasno, da je Litva to učinila još 2004. i prije godinu dana počela lobirati među članicama UN-a. "Hrvatska joj je dala potporu i svoje se riječi drži", naglasila je šefica hrvatske diplomacije i dodala da je to prenijela srbijanskom ministru Jeremiću.

LJUBLJANA - Dvanaestogodišnjak iz slovenskog gradića Črnomelj, koji je prošlog ljeta prilikom ljetovanja s roditeljima u Hrvatskoj spasio jednog svog vršnjaka od utapanja na zadarskoj plaži, proglašen je "slovenskim junakom", a u utorak ga je primio i slovenski predsjednik Danilo Tuerk kao počasni pokrovitelj akcije nagrađivanja humanih akcija jednog dnevnog lista. O Jakobovom potezu već su izvješćivali hrvatski mediji, a nastupio je i na televiziji. "Hvala za priznanje, to je sve što mogu reći", rekao je nakon prijama dvanaestogodišnjak, dodavši da je iznenađen što je za junaka Slovenije u konkurenciji šest kandidata odabran upravo on. Predsjednik Danilo Tuerk rekao je na svečanosti dodjele nagrade da treba isticati hrabri podvig 12-godišnjaka koji je riskirao svoj život da spasi drugi, što se ne bi očekivalo od osobe njegova uzrasta.

WASHINGTON/ZAGREB - Tajna simulacija rata održana ovoga mjeseca kako bi se procijenile posljedice izraelskog napada na Iran, pokazala je da bi udar doveo do šireg regionalnog rata, u koji mogu biti uvučene i Sjedinjene Države i donijeti stotine mrtvih Amerikanaca, izvijestio je u utorak New York Times pozivajući se na američke dužnosnike. Dužnosnici su rekli da tzv. ratna igra nije bila osmišljena kao proba za američku vojnu akciju, te naglasili da rezultati vježbe nisu jedini mogući ishod sukoba u stvarnom svijetu. No, igra je potakla strahove među vodećim američkim planerima da bi moglo biti nemoguće spriječiti američki angažman u bilo kojoj eskalaciji sukoba s Iranom, rekli su dužnosnici. U raspravi među kreatorima politike oko posljedica izraelskog napada, ta reakcija može dati jači glas onima u Bijeloj kući, Pentagonu i obavještajnoj zajednici koji su upozorili da se napad može pokazati opasnim za SAD. General James Mattis, koji zapovijeda američkim snagama na Bliskom istoku i u Perzijskom zaljevu, rekao je suradnicima po završetku vježbe da bi izraelski prvi udarac vjerojatno imao strašne posljedice u cijeloj regiji i za tamošnje snage SAD-a, kazali su dužnosnici za NY Times.

BERLIN - Njemačka je u utorak objavila da će Izraelu prodati šestu vojnu podmornicu no svog je saveznika upozorila da bi bilo kakva vojna eskalacija s Iranom mogla dovesti do velikih rizika. Njemački ministar obrane Thomas de Maiziere je rekao da dijeli izraelski strah od Irana s nuklearnim oružjem i da je uvjeren da je cilj Teheran proizvesti nuklearno oružje no pozvao je na oprez.

WASHINGTON/ZAGREB - Obamina administracija u utorak je oslobodila Japan i 10 europskih zemalja od oštrih sankcija kojima namjerava kazniti one koji i dalje kupuju naftu od Irana, izvijestio je online The New York Times. Sankcije, koje je 2011. propisao Kongres kako bi se jačanjem gospodarskog pritiska zaustavio iranski nuklearni program, stavile su administraciju u težak položaj da prijeti kažnjavanjem nekima od najbližih američkih saveznika. Državna tajnica Hillary Clinton umjesto toga provodi odredbu po kojoj od primjene zakona može biti oslobođena ona zemlja koja značajno smanji opskrbu naftom iz Irana. Clinton je u priopćenju opisala zemlje koje su izuzete kao "prvu skupinu", što ukazuje da bi više zemalja moglo biti izuzeto. Pored Japana, Kina, Indija i Južna Koreja uvoze više od 60 posto iranske nafte, a visoki dužnosnici administracije su lobirali kod svih njih da smanje uvoz. Nije jasno da li će i oni biti oslobođeni od sankcija, koje bi im priječile financijske transakcije s američkim tvrtkama i vladinim agencijama, navodi NY Times.

BEJRUT - Naoružani pobunjenici u Siriji su otimali, mučili i pogubljivali pripadnike snaga sigurnosti i pristaše predsjednika Bašara al-Asada, rekla je organizacija Human Rights Watch (HRW) u utorak. HRW, organizacija posvećena zaštiti ljudskih prava sa sjedištem u New Yorku, osudio je taktike oporbenih boraca koji su dugo vremena optuživali sirijsku vojsku i snage lojalne predsjedniku Asadu za slična djela. "Brutalnu taktiku sirijske vlade ne mogu opravdati nedjela oružanih oporbenih skupina", rekla je Sarah Leah Whitson, direktorica HRW-a za Bliski istok, u otvorenom pismu disidentskim skupinama, uključujući i službeno oporbeno tijelo Sirijsko nacionalno vijeće (SNC). "Oporbeni čelnici moraju svojim sljedbenicima razjasniti da ni pod kojim uvjetima ne smiju mučiti, otimati ili vršiti egzekucije", dodala je. Washington je rekao da će "apsolutno prokazati" kršenja ljudskih prava od strane pobunjenika ali je rekao da su većinu kršenja ljudskih prava počinile snage lojalne Asadu.

NEW YORK - Nasilan odgovor nekih Afganistanaca na paljenje primjeraka Kurana u bazi SAD-a u Afganistanu i na pokolj 16-ro afganistanskih civila mogao bi imati "duboke implikacije" na međunarodnu potporu Afganistanu, upozorio je u utorak izaslanik UN-a Jan Kubis. Afganistanski veleposlanik pri UN-u Zahir Tanin je, međutim, Vijeću sigurnosti UN-a rekao da su za bilo kakvo slabljenje afganistanskog povjerenja i suradnje s drugim zemljama krive strane snage odgovorne za te incidente. Kubis, koji je dužnost u Afganistanu preuzeo prije dva mjeseca, napade na vojnike NATO-a i Ujedinjene narode opisao je kao neprihvatljive.

LONDON - Uz pozdrav stotina trublji i uz zaštitu muškaraca perjem urešenih kaciga, britanska je kraljica Elizabeta II. proslavila šezdesetu godišnjicu na prijestolju i održala govor parlamentu u istoj onoj srednjovjekovnoj dvorani u kojoj je na smrt osuđena jedna njezina daleka prethodnica. U Westminster Hallu govore samo monarsi i najuzvišeniji gosti, a od Drugoga svjetskog rata taj su privilegij među ljudima koji nisu plave krvi imali tek Charles de Gaulle, Nelson Mandela, papa Benedikt XVI. i Barack Obama. U skladu s tradicijom, predsjednici obaju domova pozdravili su 85-godišnju kraljicu. Koreografija svečanosti koju je prenosila televizija bila je vrhunska, piše Reuters.

WASHINGTON/ZAGREB - Američki predsjednik Barack Obama u nedjelju će posjetiti demilitariziranu zonu (DMZ) koja razdvaja Sjevernu i Južnu Koreju, kazao je u utorak visoki dužnosnik američke administracije. Predsjednički posjet tom simboličnom mjestu bio je najavljen u južnokorejskom tisku prošloga tjedna, uz citiranje diplomata u Seulu, a u utorak je prvi puta američka administracija potvrdila taj posjet, izvjestio je washingtonski dnevni list Politico. Obama, koji će u Seulu sudjelovati na summitu o međunarodnoj nuklearnoj sigurnosti, u ponedjeljak će održati govor na južnokorejskom sveučilištu Hankuk, rekao je dužnosnik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙