FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Sastanak Lagumdžija-Komšić iza zatvorenih vrata

SARAJEVO, 20. ožujka 2012.(Hina) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, koji je podnio ostavku na sve dužnosti u Socijaldemokratskoj partiji BiH (SDP), i predsjednik te stranke Zlatko Lagumdžija sastali su se u utorak u Sarajevu, no nakon njihova razgovara i dalje je ostalo nejasno što je Komšića potaknulo na ovakav postupak.

Lagumdžija i Komšić razgovarali su iza zatvorenih vrata u središnjici SDP-a u Sarajevu, a nakon susreta koji je trajao oko dva sata brojnim su okupljenim novinarima uskratili odgovore na pitanja o tome što su razlozi za Komšićevu ostavku.

Lagumdžija je novinarima kratko kazao tek kako će sve biti jasnije nakon sjednice predsjedništva SDP-a koja je zakazana za srijedu. "Nakon toga ćemo sve objasniti", izjavio je Lagumdžija. I Komšić je bio podjednako suzdržan prema novinarima zamolivši sve za strpljenje do srijede.

Komšićeva ostavka i dalje je misterij kako za većinu dužnosnika SDP-a tako i drugih političkih stranaka, a najveći broj njih je vidno suzdržan u komentiranju ovog postupka koji predstavlja prvorazredno iznenađenje s obzirom na to da su Lagumdžija i Komšić godinama slovili za iznimno bliske suradnike.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić, čija je stranka i glavni koalicijski partner SDP-a izrazio je zabrinutost da će se sukob Lagumdžije i Komšića odraziti i na funkcioniranje države. On je lokalnim medijima kazao kako takva mogućnost posebice postoji na planu vođenja vanjske politike s obzirom da je ona dio ovlasti Predsjedništva BiH čiji je član Komšić, dok opetarivne poslove vodi ministarstvo vanjskih poslova kojemu je na čelu Lagumdžija.

Komšić je pisanu ostavku stranačkom vodstvu uputio je nenajavljeno u ponedjeljak kasno poslijepodne, no njen sadržaj ostao je tajnom. Ta odluka člana Predsjedništva BiH izazvala je veliko iznenađenje u javnosti ali i u samom SDP-u, a nagađa se kako je ona motivirana Komšićevim nezadovoljstvom načinom na koji Lagumdžija vodi SDP kao i njegovim potezima u svojstvu ministra vanjskih poslova BiH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙