FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 17. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat

ZAGREB - Većinom glasova na 11. izbornom saboru HNS-a za predsjednika stranke ponovno je izabran dosadašnji predsjednik Radimir Čačić, a za potpredsjednike stranke Vesna Pusić i Ivan Vrdoljak. Čačić je na izbornom saboru ocijenio da nitko kao HNS nema tu odlučnost i sposobnost da se uhvati u koštac s problemima u kojima je Hrvatska. "To može izgledati bahato, ali to je tako. Najbolje je da mi odlučujemo jer boljeg rješenja za građane ove zemlje nema", rekao je Čačić. Ocjenjujući današnju ekonomsku situaciju u Hrvatskoj, Čačić je rekao da je to jasna slika i pokazatelj koliko neuspješne političke elite, koje se nisu digle iznad prosjeka, mogu nanijeti štete. "Treba biti vrlo nesposoban da bi se zemlju dovelo o takvo stanje", rekao je Čačić dodajući da ih zatečena situacija nije iznenadila, ali da su duboko svjesni odgovornosti. "Šanse su pred nama, ali problemi su ogromni", rekao je ocjenjujući tragičnim što je u nekoliko godina hrvatski dug eksplodirao, pritom su sva prava zadržana, a projekti srezani "i to moramo putpuno promijeniti". Predsjednik HNS-a poručio je da su za tu stranku lokalni izbori u 2013. ključni. "Utrka koju trčimo je maraton i ne bi bilo dobro da u prvih šezdeset metara polomimo noge jer će nam trebati", rekao je Čačić poručujući da su za HNS lokalni izbori u 2013. ključni jer tu "mogu dobiti novu snagu, ali i izgubiti".

PAKRAC - U povodu Dana grada Pakraca narodu Japana za pruženu pomoć u obnovi grada dodijeljeno je najveće gradsko priznanje Zlatna plaketa, koju je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća danas primio japanski veleposlanik u Hrvatskoj Masaru Tsuji. Na sjednici kojom je obilježen Dan Grada i blagdan Sv. Josipa, zaštitnika Pakraca među okupljenima je bila i pomoćnica ministra financija i ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec. Gradonačelnik Pakraca Damir Huška je rekao da je u prošlih godinu dana u gospodarstvu i infrastrukturu grada uloženo osam milijuna i 400 tisuća kuna, dok su u tijeku investicije ukupno vrijedne 36 milijuna kuna. Naglasio je da su u gradu izrađeni projekti vrijedni 33 milijuna i 800 tisuća kuna koji čekaju na realizaciju, a u tijeku je i izrada novih projekata vrijednih 300 milijuna kuna. Baš kao i kod prijašnjih i s ovim projektima Pakrac će kandidirati za novac fondova EU. Grad je dosad bio među vodećim gradovima u Hrvatskoj u "povlačenju" novaca iz pretpristupnih fondova EU te je zahvaljujući tome dosad osigurano novaca za 11 projekata, rekao je Huška. Japanska vlada je prošle godine s 290 tisuća kuna finacirala izgradnju mostova u pakračkim selima Prgomelje i Tisovac. A osim Japanaca Zlatnom plaketom nagrađen je i Hrvatski centar za razminiravanje iz Siska te pakrački novinar i publicist Duško Kliček.

KARLOVAC - Karlovačka gradska organizacija HDZ-a dobila je na današnjoj izbornoj skupštini novi Upravni i Nadzorni odbor, a za predsjednika je ponovno izabran dosadašnji predsjednik Damir Jelić, koji je bio i jedini kandidat. U izvještaju o dosadašnjem radu Jelić je, uz ostalo, istaknuo da je broj članova u četverogodišnjem razdoblju s 2.459 porastao na 3.317, a učlanjenje novih članova je uspjeh dosadašnjeg karlovačkog vodstva.

DUBROVNIK - Na danas održanoj izbornoj skupštini dubrovačkog HDZ-a Dubravka Šuica je ponovno izabrana za predsjednicu tog ogranka. Od nazočnih 125 izaslanika ona je dobila 99 glasova, a njezin protukandidat Blaž Pezo 24 glasa. Dubravka Šuica na čelu je dubrovačkog HDZ-a od 1998. godine, a u tom je vremenu dva puta obnašala dužnost dubrovačke gradonačelnice (2001. do 2009.). Ovo je prvi put da su na izborima za čelnika dubrovačkog HDZ-a sudjelovala dva kandidata. Šuica je istaknula da su i ovi izbori potvrdili duh zajedništva u HDZ-u, ali i demokraciju s obzirom na to da su se natjecala dva kandidata.

STAZA - U povodu obljetnice početka Mađarske revolucije 1848. godine pripadnici mađarske nacionalne manjine u Hrvatskoj danas su u Stazi kod Sunje, mjestu rođenja generala Janoša Damjanića, obilježili nacionalni praznik Republike Mađarske. Na zgradi bivše mjesne škole u kojoj je 1804. godine, kao sin učitelja rođen mađarski general srpskog podrijetla Janoš Damjanić, postavili su spomen ploču i položili vijence. Damjanić je bio je graničarski časnik bana Jelačića u Vojnoj krajini, ali je 1848. izbijanjem revolucije pristupio mađarskim revolucionarima na čelu s Lajosem Kossuthom. Poslije poraza kod Vilagosa 1849. predao se ruskim carskim snagama koji ga pak izručili Austrijancima, a oni ga s još 12 mađarskih generala streljali. Proglašen je mađarskim nacionalnim herojem i mučenikom.

ČAKOVEC - U prometnoj nesreći koja se danas oko 16,10 dogodila na državnoj cesti D3 između Donjeg Pustakovca i Palovca u Međimurskoj županiju poginuo je 33-godišnji motociklist iz Male Subotice. Nesreća se dogodila kada je 33-godišnjak upravljajući motociklom marke "suzuki" čakovečkih registracijskih oznaka u blagom desnom zavoju kanio prestići vozilo ispred sebe, no u tom je trenutku iz suprotnog smjera naišla 28-godišnja vozačica osobnog automobila iz Hodoša. U izravnom sudaru motocikla i osobnog vozila 33-godišnjak je umro na mjestu nesreće, a vozačica osobnog vozila je ozlijeđena te je vozilom hitne medicinske pomoći prevezena u bolnicu u Čakovcu, doznaje se međimurske policije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙