FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Venizelos u nedjelju preuzima vodstvo PASOK-a

ATENA, 17. ožujka 2012. (Hina/AFP) - Pasok, stranka grčkih socijalista koja je strmoglavo izgubila popularnost, u nedjelju bi trebala ministra financija Evangelosa Venizelosa izabrati za nasljednika Georgesa Papandreua, bivšeg premijera iz dinastije osnivača stranke.

Isprva stranka ljevice s izrazitim obilježjima "Trećeg svijeta" i populizma, Pasok se postupno razvijao u umjerenu stranku lijevog centra koja je vladala više od 20 godina od povratka demokracije u Grčku 1974.

Nekoliko tjedana nakon pada vojne diktature, Andreas Papandreu, sin Georgesa Papandreua, bivšeg premijera od 40-ih do 60-ih godina, osnovao je 3. rujna Panhelenski socijalistički pokret (Panellinion Socialistikon Kinima, kraticom Pasok).

Okupivši centriste i socijaldemokrate, Pasok je postao mješavina nacionalizma, antiamerikanizma i marksizma uz slogan "Grčka pripada Grcima". Na izborima 1974., osvojio je 15 zastupničkih mjesta, a 1977. postaje prva oporbena stranka i druga najzastupljenija parlamentarna stranka.

Od 1981. do 1989. Pasok je bio na vlasti. Ublažio je retoriku protiv Europe i NATO-a i približio se lijevom centru, no oslabio je zbog političko-financijskih skandala koji su sezali do samog Andreasa Papandreua.

Na izborima je opet pobijedio 1993., kada se Andreas Papandreu vraća, ali oslabljen bolešću podnosi ostavku 1996., te iste godine umire. Vodstvo stranke preuzima Costas Simitis i pobjeđuje na idućim izborima, ali gubi izbore 2004., te podnosi ostavku, a stranku preuzima Georges Papandreu, Andreasov sin koji pobjeđuje na izborima 2009.

Georges Papandreu izazvao je političku krizu najavom referenduma o oštrim mjerama štednje koje su prezaduženoj Grčkoj nametnule Europska unija i međunarodne novčarske kuće. Unutar stranke jača nezadovoljstvo i 9. studenoga on napušta premijersku dužnosti i odbija se kandidirati za stranačke izbore.

Izbor predsjednika Pasoka donosi kraj utjecaja obitelji Papandreu, jedne od velikih političkih obitelji u Grčkoj, ističu analitičari.

Profesor ustavnog prava, ministar financija koji je s premijerom Lucasom Papademosom izradio složeni plan restrukturiranja grčkog duga, Venizelos je jedini kandidat za vodstvo stranke koja prema anketama ima najmanju potporu birača od svog osnutka, samo 11 posto.

Trenutak je za "okupljanje", kaže 55-godišnji Venizelos koji je 20 godina bio zastupnik socijalista. Stranku je zadnjih godina napustilo 30-ak parlamentarnih zastupnika suočenih s gnjevom birača zbog rezanja plaća i povećanja poreza, no Venizelos ističe kao cilj pobjedu na izborima koji će se održati za šest do sedam tjedana.

Najavio je da će nakon izbora u nedjelju odstupiti s dužnosti ministra financija i posvetiti se obnovi stranke i privlačenju birača u doba prave eksplozije nezaposlenosti. Odbacio je moguće saveze sa strankama ljevice koje privlače birače.

Dvije vodeće grčke stranke, Pasok i Nova demokracija, koje zajedno sudjeluju u vladajućoj koaliciji trebale bi dobiti 27, odnosno 36 psoto glasova, prema zadnjim anketama. Na stranačkim izborima glasat će 390.000 članova i simpatizera stranke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙