FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Maroko: prosvjedi protiv braka sa silovateljem

ZAGREB, 16. ožujka 2012. (Hina) - Zgroženi samoubojstvom 16-godišnje djevojke, Marokanci organiziraju prosvjede i peticijom traže da se ukine "zločinački zakon" koji silovatelju dopušta da izbjegne zatvorsku kaznu ako se oženi žrtvom, prenosi u petak francuski tisak.

Amina Al Falali počinila je samoubojstvo tako što je 9. ožujka u blizini Tangera uzela otrov za štakore jer je bila prisiljena udati se za čovjeka koji ju je silovao kad je imala 15 godina, a njezin očajnički čin izazvao je gnjev javnosti, rasprave i djelovanje aktivista.

Na Facebooku je otvoreno potpisivanje peticije "Svi smo mi Amina Ali Falali" kojom se traži da se ukine sporni članak "zločinačkog zakona", prenosi francuski dnevni list "Le Figaro".

"Osim pravnog aspekta, to je i pitanje običaja, shvaćanja žene kao predmeta koje i danas vrijedi u društvu, nedostatak edukacije, a napose seksualne edukacije", piše frankofoni marokanski list "L'Economiste".

Oko 300 osoba u četvrtak je prosvjedovalo pred sudom u Laracheu, gdje je bio proglašen brak između djevojke i njezina silovatelja, a idući je prosvjed najavljen za subotu pred parlamentom u Rabatu.

Samoubojstvo je pokrenulo mnoge udruge pa je i vlada to pitanje stavila na dnevni red tjedne sjednice, što je neuobičajeno, piše tisak.

"Potrebno je reformirati kazneni zakon i prilagoditi ga novom ustavu koji zabranjuje nasilje nad ženama i jamči jednakost spolova", rekla je bivša ministrica Nuzha Skali.

Prema marokanskome zakonu, silovanje se kažnjava s najviše pet godina zatvora, a silovatelj ima pravo izabrati zatvor ili brak sa žrtvom. Teret tradicije i religije još je žilav i gubitak djevičanstva izvan braka smatra se sramoćenjem njezine obitelji. Takva praksa još vrijedi i u Tunisu i Alžiru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙