FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski zastupnik ranije špijunirao na BBC-u?

LJUBLJANA, 14. ožujka 2012.(Hina) - Čelnik slovenske oporbe Zoran Janković izjavio je u srijedu da ne vidi razloga za ostavku člana svoje stranke koji je prema otkrićima medija prije 40 godina bio suradnik tadašnje državne službe sigurnosti.

Televizijska postaja POP-TV objavila je prilog prema kojemu je zastupnik Jankovićeve Pozitivne Slovenije (PS) Mitja Meršol bio suradnik službe sigurnosti 70-ih godina prošlog stoljeća.

"Zašto se otvaraju te stvari koje su se događale prije 40 godina. Ako nikome nije naštetio, ne vidim zašto bi trebao odstupiti", rekao je Janković za Slovensku televiziju, dodajući da se Meršol dokazao djelovanjem u korist Ljubljane dok je bio gradski vijećnik, pa ga je Jankovićeva stranka kandidirala na lanjskim parlamentarnim izborima.

POP-TV je objavila prilog u kojemu se poziva na dokumente nekadašnje državne službe sigurnosti koje su sada u državnom arhivu, a iz kojih proizlazi da je Meršol 1975. pristao surađivati sa službom državne sigurnosti.

Sada 67-godišnji Meršol niz je godina bio dopisnik najvećih slovenskih medija iz inozemstva, te više godina glavni urednik ljubljanskog "Dela". Na početku novinarske karijere radio je u jugoslavenskoj sekciji na britanskom BBC-u, a mediji koji se pozivaju na dokumente iz državnog arhiva tvrde da je u Ljubljanu slao izvješća o političkoj emigraciji.

Meršol nije htio komentirati navode medija, rekavši samo da je u prilogu POP-TV-a dosta netočnosti iako u osnovi nije zanijekao tvrdnje da je je bio registrirani suradnik republičke službe sigurnosti. No, dodao je da nikoga nije osobno ugrozio niti mu nanio štetu u vrijeme o kojemu govori prilog.

Riječ je o novom skandalu u vezi sa vjerodostojnošću ili prošlošću zastupnika u slovenskom parlamentu. Već nekoliko tjedana traje afera vezana za navodno krivotvorene srednjoškolske svjedodžbe zastupnika jedne od koalicijskih stranaka. Riječ je o zastupniku Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) Ivanu Simčiču, za kojega se tvrdi da se na filozofski fakultet u Ljubljani, gdje je diplomirao iz sociologije i povijesti, upisao s krivotvorenom svjedodžbom srednje ugostiteljske škole u Sarajevu koju nikad nije pohađao.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙