FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski parlament odobrio pomoć Grčkoj

LJUBLJANA, 9. ožujka 2012.(Hina) - Slovenski parlament u petak je jednoglasno potvrdio izmjene zakona o pomoći Grčkoj, snizivši kamatne stope i priduljivši rok otplate s pet na 15 godina za kredit u visini od gotovo 400 milijuna eura što ih je Slovenija odobrila toj zemlji 2010. godine u okviru europskih mjera za rješenje grčke dužničke krize.

Za potvrdu zakona glasovala su sva 82 zastupnika nazočna na izvanrednoj sjednici parlamenta. U raspravi uoči glasovanja podržale su ga sve parlamentarne stranke, pozdravivši ujedno najnoviji dogovor o otpisu dijela duga što ga je Grčka postigla s privatnim kreditorima.

Ministar financija Janez Šuštaršič rekao je u parlamentu da prvi paket pomoći Grčkoj Grčkoj iz 2010. godine nije dao očekivane rezultate, pa se kriza nastavila, izazvavši dodatnu nestabilnost financijskih tržišta zbog čega su zemlje EU-a ponovno trebale reagirati, kako bi se vratila stabilnost na financijskim tržištima i stabilizirala zajednička valuta euro.

Slovenija je do sada u pet tranši Grčkoj isplatila 243,5 milijuna eura, a ukupna odobrena visina pomoći je 387,8 milijona.

Zastupnici Socijalnih demokrata i Pozitivne Slovenije u polemičkoj su raspravi podsjetili stranke iz sadašnje koalicije da su 2010. godine "populistički" glasovale protiv pomoći prezaduženoj Grčkoj, a među njima i pet zastupnika koji su ministri u novoj vladi.

Oporba je podsjetila i novog predsjednika vlade Janeza Janšu da je prije godinu i pol dana izjavljivao kako Grčka ne zaslužuje pomoć jer je "prijevarom" ušla u eurozonu iz koje bi je privremeno trebalo isključiti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙