FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lijekovi u BiH bitno skuplji nego u Hrvatskoj i susjednim zemljama

MOSTAR, 13. ožujka 2012. (Hina) - Pojedini lijekovi u Bosni i Hercegovini tri su puta skuplji u odnosu na susjedne zemlje, a razlika je najveća kod lijekova za kardiovaskularne bolesti koji su čak 200 posto skuplji nego u Hrvatskoj, pokazala je analiza Svjetske banke za 2011. godinu koju u utorak prenose tiskani mediji u BiH.

Stručnjaci Svjetske banke kao glavni razlog za to što su lijekovi značajno skuplji u BiH u odnosu na zemlje regije navode neučinkovit sustav utvrđivanja cijena i nabavke lijekova, prenosi list "Glas Srpske".

Izvješće Svjetske banke otkriva i da se cijene lijekova u dva entiteta značajno razlikuju kao i u deset županija unutar Federacije BiH.

"Republika Srpska ima više centraliziran sustav nabave s referentnim cijenama lijekova, tako da su cijene lijekova niže, a manja je i razlika u regijama. U Federaciji BiH je većina cijena lijekova uređena na netransparentan način unutar županija, što dovodi do značajnih razlika", precizira se u izvještaju Svjetske banke.

Prema analizi cijena deset od trinaest lijekova za kardiovaskularne bolesti su značajno skuplji u Federaciji BiH nego u Republici Srpskoj.

Svjetska banka je zbog toga predložila vlastima BiH da poboljšaju politiku nabave lijekova.

Kako stvari stoje u praksi pokazuju i podaci da se Republici Srpskoj na listi lijekova koji se izdaju na teret zavoda za zdravstveno osiguranje nalazi 256 lijekova, dok se istodobno u sarajevskoj županiji, koja u odnosu na ostalih devet županija u Federaciji BiH ima najdužu listu lijekova na teret zavoda, ukupno na toj listi nalaze 173 lijeka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙