FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U BiH najviše prijava za nacionalnu diskriminaciju

MOSTAR, 9. ožujka 2012. (Hina) - U protekloj godini gotovo je udvostručen broj prijavljenih slučajeva diskrirminacije u Bosni i Hercegovini a najveći broj odnosi se na nacionalnu pripadnost u procesu zapošljavanja u državnim institucijama, objavljeno je u petak u Sarajevu.

Predstavljajući godišnje izvješće o diskriminaciji, ombudsman Ljubomir Sandić je rekao da je u 2011. prijavljen 191 slučaj diskriminacije, što je za 42 posto više nego u 2010.

Pri tome je naveo kako je prijatvljeno 43 slučaja za diskriminaciju na nacionalnoj osnovi a 41 slučaj za mobing, dok su ostali slučajevi vezani za uznemiravanje, diskriminaciju u obrazovanju.

Institucija ombudsmana je okončala proceduru za 128 žalbi a u 26 slučajeva je izdala preporuku za otklanjanje diskriminacije.

Predsjedavajuća Nives Jukić istaknula je kako ured ombudsmana nije represivni, već preventivni mehanizam ističući da njime žele zaštiti osobe koje ne mogu dobiti zaštitu u drugim institucijama sustava.

Po riječima ombudsmana Jasminke Džumhur porast broja prijavljenih slučajeva diskriminacije ukazuje na pogoršanje kulture odnosa te je upozorila da u BiH nisu razvijeni zakonski mehanizmi za zaštitu pojedinaca od diskriminacije a da su sudski procesi iznimno dugi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙