FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prosvjedi crnogorskih novinara zbog napada na novinarku "Vijesti"

PODGORICA, 12. ožujka 2012. (Hina) - Predstavnici crnogorskih neovisnih medija uručili su u ponedjeljak Delegaciji Europske unije (EU) u Crnoj Gori prosvjedno pismo za predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barosa i povjerenika za proširenje EU-a Stefana Fuelea kojim europske dužnosnike žele upozoriti na slobodu medija u toj zemlji u povodu nedavnog napada na novinarku "Vijesti" Oliveru Lakić.

Izaslanstvo novinara u kojem su bili direktori dnevnika "Vijesti" i "Dan" Željko Ivanović i Mladen Milutinović te direktorica tjednika "Monitor" Milka Tadić-Mijović primio je šef Delegacije Europske unije u Crnoj Gori Leopold Maurer.

Novinarka Olivera Lakić napadnuta je 7. ožujka ispred svojeg stana u Podgorici. Nepoznati muškarac prišao joj je ispred ulaza zgrade i s leđa je nekoliko puta šakom udario po glavi. Pretpostavlja se da je povod napada njezino pisanje o duhanskoj mafiji u Crnoj Gori.

Novinarka je nakon toga dobila 24-satnu policijsku zaštitu.

Novinari već četvrti dan prosvjeduju ispred crnogorske vlade i policije te od mjerodavnih tijela traže da se napadači i njihovi nalogodavci odmah otkriju i uhite te da se taj napad i mnogi prijašnji napadi na novinare ne smatraju "izoliranim slučajem". Na prosvjednim skupovima pismo - peticiju, koje je danas uručeno uredu Europske unije u Podgorici, potpisalo je nekoliko tisuća novinara, studenata i građana.

Direktor Uprave policije Božidar Vuksanović izjavio je za Televiziju Crne Gore da je policija na dobrom putu da otkrije napadača te da će se osjećati "osobno odgovornim ako do početka pregovora s EU-om taj slučaj ne bude rasvijetljen".

Posebna misija EU-a za vladavinu prava, s posebnim osvrtom na borbu protiv korupcije i organiziranoga kriminala, doputovala je u ponedjeljak u Podgoricu kako bi do petka utvrdila napredak Crne Gore u tom području.

Informacije koje će stručna skupina prikupiti bit će jedan od izvora za izradu izvješća Europske komisije o napretku u ispunjavanju sedam prioriteta za početak pregovora Crne Gore s Europskom unijom, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙