FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Veliki trgovinski manjak Kine u veljači

PEKING, 12. ožujka 2012. (Hina/AFP) - Kina je u veljači zabilježila najveći trgovinski manjak u najmanje deset godina zbog snažnog skoka uvoza roba pod utjecajem nastojanja kompanija da se povećavanjem zaliha zaštite od poskupljenja.

Trgovinski manjak Kine iznosio je u veljači 31,5 milijardi dolara temeljem skoka uvoza za 39,6 posto u odnosu na godinu ranije. Izvoz je uvećan za 18,4 posto, objavila je carinska uprava.

Analitičari ističu da povećanje trgovinskog manjka možda signalizira dublje gospodarske probleme kojima će se Kina morati pozabaviti.

Kinesko je gospodarstvo orijentirano na izvoz a globalni gospodarski rast već je dulje vrijeme slabašan. U međuvremenu rastu cijene mnogih sirovina koje Kina treba kako bi poticala rast.

Rast cijena spada među najveće probleme s kojima se Kina proteklih godina suočava, između ostalog i zato što većinu potreba za naftom i robama podmiruje iz uvoza.

U međuvremenu su se cijene nafte primakle razini od 125 dolara po barelu i mnoge kompanije gomilaju zalihe goriva kako bi se zaštitile od njihova nastavljenog rasta u budućnosti.

Prema trgovinskim podacima objavljenim tijekom vikenda, isporuke sirove nafte dosegnule su rekordno visokih 5,95 milijuna barela dnevno. Kineski uvoz bakra i željezne rude također je porastao tijekom mjeseca.

"Uvoz je u veljači bio snažan, djelomično zbog ponovnog gomilanja zaliha među proizvođačima u očekivanju rasta cijena roba", konstatira Hua Zhongwei iz tvrtke Huachuang Securities u Pekingu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙