FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Afganistan: ministarstva snažno osudila napad američkog vojnika

KABUL, 11. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Afganistansko ministarstvo obrane priopćilo je da su koalicijske snage ubile 15 civila u pucnjavi u pokrajini Kandaharu u nedjelju, što je incident koji će vjerojatno još više produbiti krizu u odnosima između Washinfgtona i Kabula.

"Ministar obrane... je duboko šokiran i ožalošćen zbog ubojstva 15 nevinih civila i ranjavanja devet civila od strane koalicijskih snaga", navodi se u priopćenju ministarstva.

ISAF je ranije priopćio da je jedan američki vojnik ubio civile u selima nedaleko od svoje baze.

Afganistansko ministarstvo unutarnjih poslova snažno je osudilo taj napad američkog vojnika.

"Mi snažno osuđujemo taj napad... i on će biti temeljito istražen", rekao je glasnogovornik ministarstva Sedik Sediki u izjavi za Reuters.

Američki vojnik, koji je otvorio vatru na afganistanske civile u pokrajini Kandaharu, ulazio je u njihove kuće usred noći i napao ih, rekao je u nedjelju za Reuters ministar za pitanja granica i plemena Asadulah Halid.

Halid, koji istražuje taj incident, izjavio je da je vojnik ušao u tri kuće i ubio ukupno 16 ljudi, a ranio pet. Drugi afganistanski dužnosnici su izjavili da je ubijeno najmanje sedmero ljudi.

Lokalne vlasti su ranije priopćile da je između 10 i 16 osoba ubijeno ili ranjeno kada je jedan američki vojnik izašao iz svoje baze i otvorio vatru na civile u pokrajini Kandaharu, talibanskom uporištu na jugu Afganistana.

Misija ISAF-a u Afganistanu je priopćila da se nakon pucnjave "vojnik vratio u bazu i da je stavljen u pritvor".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙