FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Pohvala dokolici"

SPLIT, 9. ožujka 2012. (Hina) - Knjiga "Pohvala dokolici" u kojoj se autor Josef Pieper na kršćanski način bavi problemom slobodnog vremena predstavljena je danas u splitskoj nakladničkoj kući Verbumu, koja je objavila hrvatski prijevod tog djela.

Glavni urednik Verbuma Petar Balta rekao je kako autor tom knjigom ne promiče ljenčarenje i nerad, nego ona ima dublji smisao.

"Autor je naglasio kako dokolicu treba pozitivno vrednovati, ne kao vrijeme ljenčarenja, nego kao vrijeme kreativnog odmora i promišljanja", rekao je Balta.

Po njegovim riječima, ta je knjiga iznimno važna u suvremeno doba, kada se razvio kult rada na koji nas tjeraju okolnosti.

"Živimo u vrijeme kada se blagdansko vrijeme nedjelje u kojem smo se družili s drugima sada izgubilo i pretvorilo u mukotrpan rad ili obilazak šoping-centara. Ova nas knjiga upozorava na vrijednost slobodnog vremena", rekao je Balta.

Josef Pieper (1947. - 1997.) jedan je od najpoznatijih i najčitanijih kršćanskih filozofa 20. stoljeća. Živio je i radio kao profesor filozofske antropologije u Muinsteru. Njegova su djela prevedena na više jezika, a naklada im premašuje milijun primjeraka. "Pohvala okolici" napisana je 1947., prvi je put objavljena 1948. i, kako je istaknuo Balta, smatra se jednom od Pieperovih najvažnijih i najutjecajnijih knjiga.

Predgovor hrvatskom izdanju "Pohvale dokolici" napisao je njemački kardinal Karl Legmann, a pogovor je napisao hrvatski teolog Ivica Raguž.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙