FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DC za dekriminalizaciju droge, ali za oštrije kazne za raspačivače

ZAGREB, 9. ožujka 2012. (Hina) - Demokratski centar (DC) smatra da se posjedovanje droge za osobne potrebe iz kaznene odgovornosti treba prebaciti u prekršajnu odgovornost te da istodobno na "drakonsku razinu" treba povisiti kazne za raspačavanje droge, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare te stranke.

Predsjednica DC-a Vesna Škare-Ožbolt rekla je kako ta stranka smatra da je loša rasprava o dekriminalizaciji droge za osobne potrebe i da hrvatsko zakonodavstvo i politika godinama raspravlja o tome treba li dekriminalizirati droge za osobne potrebe. No, život ide dalje od onoga čime se bavi zakonodavac, rekla je, dodajući da smo "na papiru jaki", ali praksa ja drugačija.

"Kada pogledate zakonodavstvo, svatko tko posjeduje drogu i zbog toga bude osuđen na Županijskome sudu u pravilu ga viši sud, dakle - Vrhovni sud oslobodi", istaknula je, dodajući kako je sudska praksa i najviši sud u Hrvatskoj svojim odlukama već poručio da posjedovanje manjih količina droge ne smatra kaznenim djelom. "I ako već sud tako funkcionira godinama, postavlja se pitanje zašto je posjedovanje manje količine droge u sferi kaznenog zakonodavstva i je li svrsishodno ovisnike provlačiti kroz kazneni i zatvorski sustav", rekla je Vesna Škare-Ožbolt.

DC smatra drogu zlom, a ovisnost o drogama bolešću koju treba liječiti, istaknula je. Kritizirala je najave ministra pravosuđa Orsata Miljenića da je konzumacija droge stil života te njegove najave da će sudovi sami određivati koja je količina za osobne potrebe, dodajući da je za to jedino mjerodavno Ministarstvo zdravlja.

Politički koordinator DC-a Petar Bašić zauzeo se za kombinaciju švicarskoga i njemačkoga modela koji naglašava četiri osnovne kategorije - prevenciju, terapiju, oštre kazne za raspačivače droge te smanjenje negativnih posljedica konzumacije droge. Istaknuo je kako se DC zauzima za to da se umjesto vijeća za borbu protiv zlooprabe opojnih droga ustroji 'ad hoc' radna stručna skupina koja bi trebala zakonski riješiti to pitanje.

DC se osobito zauzima za preventivni odgoj, posebice školske mladeži, istaknuo je Bašić i dodao da hrvatsko društvo tradicionalno nije sklono zloporabi droga koliko, po njegovu mišljenju, ozbiljnijim problemima ovisnosti poput ovisnosti o nikotinu ili alkoholu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙