FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 9. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Hrvatski sabor danas je jednoglasno ratificirao Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji po kojem će Hrvatska, nakon što proces ratifikacije prođe i u svim drugim članicama Unije, postati članicom 1. srpnja 2013. Sabor je glasovao sa 136 glasova za pristupni ugovor, bez glasova protiv i bez suzdržanih. Hrvatska vlada prijedlog zakona o potvrđivanju pristupnog ugovora u Sabor je uputila 5. ožujka, istoga dana kada je Ustavni sud donio odluku kojom je utvrdio da je državni referendum o ulasku Hrvatske u EU 22. siječnja ove godine održan u skladu s Ustavom i zakonom. Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji do sada je ratificiralo pet zemalja (Slovačka, Mađarska, Bugarska, Italija i Malta) od ukupno 27 članica Unije. Ugovor o pristupanju sastavljen je na 23 službena jezika Europske unije i na hrvatskom, koji od 1. srpnja 2013. postaje 24. službeni jezik Unije.

ZAGREB - Sljedeće godine EU će biti instrument kako bismo postigli svoje ciljeve, a ciljevi su stabilna i sigurna država, stabilan proračun, suvereno i kvalitetno upravljanje vlastitim resursima, viša razina zaposlenosti, sigurniji i kvalitetniji poslovi za hrvatske ljudi, rekao je danas predsjednik Vlade Zoran Milanović u raspravi o prijedlogu zakona o ratifikaciji pristupnog ugovora između Hrvatske i Europske unije. „EU je sredstvo za postizanje kvalitetnijeg života i više razine sigurnosti na skali indeksa sreće ljudi, ali je EU za našu generaciju i cilj. Tih ciljeva će biti još, no ovo je jedan od onih važnih ciljeva u životu“, rekao je Milanović. „Nakon dvadeset godina vrijeme je da zaokružimo državu, ovo je taj važan trenutak, postigli smo i cilj, dobili smo i jedno važno sredstvo, a dalje je na nama“, ocijenio je. Moramo se, naglasio je, usredotočiti na ono što je za nas važno. „Nemamo ljudi da bismo se bavili svime i nemamo novaca da bismo sve to platili, moramo prepoznati što je za nas važno, koji su instrumenti EU da bismo postigli svoje ciljeve“, poručio je premijer Milanović.

ZAGREB - Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić naglasila je u raspravi o ratifikaciji Ugovora o pristupanju Hrvatske EU-u, kako je Europska unija bila prvi politički konsenzus u Hrvatskoj, zahvalivši se svima koji su aktivno sudjelovali u procesu koji je bio više od pristupanja i značio je izgradnju države i institucija koje dosad Hrvatska nije imala.

"Ovo je veliki trenutak za ovu zemlju, za ovaj parlament, za one od nas koji su od samog početka na ovom projektu koji je počeo ratifikacijom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 2001. i koji sada doživljava kulminaciju", rekla je Pusić, predstavljajući prijedlog Zakona o ratifikaciji pristupnog ugovora. "Za nas je EU i cijeli proces pristupanja bio nešto puno više i na prvom mjestu to je bila izgradnja države, izgradnja institucija koje nismo imali a danas ih imamo", rekla je Pusć. "To je bio prvi naš politički konsenzus", istaknula je.

ZAGREB - Predsjednica Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru Jadranka Kosor je u raspravi o ratifikaciji hrvatskog Ugovora o pristupanju EU-u rekla kako je danas povijesni, važan i svečani dan jer se rijetko kojem naraštaju političara pruža prigoda odlučivati o tako važnoj stvari kao što je pristupanje Europskoj uniji. Današnja odluka je važna poruka zemljama članicama Europske unije, jer nakon referenduma opet trebamo reći "da" EU-u, "kao što je zajednica rekla 'da' Hrvatskoj prije dvadeset godina", rekla je Kosor. Također je naglasila da je vlada HDZ-a obavila najveći dio posla kako bi Hrvatska postala članicom EU-a. Na kraju je istaknula da će HDZ "dati punu potporu svim hrabrim i odlučnim potezima ove vlade".

ZAGREB - Klubovi zastupnika u Hrvatskom saboru današnji su dan ocijenili svečanim i povijesnim zbog ratifikacije pristupnog ugovora između Hrvatske i EU oko čega je postignut prvi politički koncenzus. "Danas je svečan i povijesni dan u kojem pokazujemo gdje pripadamo i kamo idemo", kazao je Danijel Mondekar (SDP), Damir Kajin (IDS) je rekao kako je neobično da Hrvatski sabor ratificira sporazum nakon niza zemalja koje su to već učinile, ali je i dodao kako to pokazuje priznanje i povjerenje koje je EU podarila Hrvatskoj. Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista-stranke rada potvrdio je da ratifikacija u Hrvatskom saboru jest svečani trenutak i velika odluka, ali da je odluka građana daleko veća ocijenivši da je šteta što je bilo više propagande nego uključivanja građana u taj povijesni trenutak. "Ugovor nam donosi niz obveza, to je istina, a i obveze i odgovornosti prema drugima postat će veće", rekao je Igor Kolman (HNS) ocjenjujući da to istodobno znači da smo postali ozbiljna i odgovorna država, a Milorad Pupovac (SDSS) kaže kako od danas Hrvatska više neće biti odgovorna samo prema sebi i svojim građanima već i prema vrijednostima i građanima EU. Dinko Burić (HDSSB) rekao je da kao regionalna, nacionalna demokratska i proeuropska stranka podržavaju ulazak Hrvatske u EU. Dodao je međutim kako 43,51 posto onih koji nisu izišli na referendum baca određenu sjenu za koji drži odgovornom bivši HDZ-ovu vladu, ali i vladu Kukuriku koalicije. Silvano Hrelja (HSU) je, pozdravljajući ulazak u EU, kao civilizacijski doseg, rekao kako će umirovljenici kraće uživati u plodovima svoje odluke, no, dodao je, imali su privilegiju birati i za svoje potomke. Furio Radin (Klub zastupnika nacionalnih manjina) rekao je kako je ponosan što ulazimo u EU dodavši međutim kako dugo poslije Hrvatske nitko neće imati tu čast.

PULA - Iz pulskoga zatvora danas je nešto poslije 9 sati izašao Fikret Abdić, koji je prijevremeno pušten pošto je odslužio dvije trećine kazne - deset godina i devet mjeseci zbog ratnog zločina počinjenog na području zapadne Bosne. Pred zatvorom ga je, uz obitelj, dočekalo, po policijskoj procjeni, više od 2000 ljudi. Oni su u Pulu iz Bosne i Herecegovine, drugih krajeva Hrvatske i čak iz Slovenije stigli u 35 autobusa te osobnim automobilima. Abdić se obratio svojim pristašama poručivši da će se boriti da oživi Agrokomerc i "iz pepela ga postavi na zdrave temelje". Županijski sud u Karlovcu Abdića je 2003. osudio na 20 godina zatvora, a Vrhovni sud preinačio je kaznu u 15 godina. Sudilo mu se kao državljaninu Hrvatske i BiH po optužnici tužiteljstva BiH, a na temelju sporazuma vlada dviju država o pravnoj pomoći. Proglašen je krivim zbog uspostave tzv. Autonomne Pokrajine Zapadne Bosne protivno Ustavu BiH te zato što je kao vrhovni zapovjednik tzv. narodne obrane odgovoran za otvaranje logora i prihvatnih centara kroz koje je prošlo najmanje pet tisuća protivnika uspostave te pokrajine, a u kojima je zbog zlostavljanja umrlo najmanje troje ljudi.

ZAGREB - GONG je danas od Državnog odvjetništva RH zatražio pokretanje postupaka protiv političkih stranaka koje nisu uredno financijski poslovale. GONG podsjeća da je Državni ured za reviziju utvrdio niz nepravilnosti i prekršaja u financijskoj reviziji političkih stranka i nezavisnih zastupnika za 2010. pa, stoga, poziva Državno odvjetništvo da po službenoj dužnosti pokrene postupke protiv odgovornih stranaka i pojedinaca. Uz to, traži informaciju o reakciji DORH-a na nepravilnosti utvrđene u Izvješću o provedenom nadzoru financiranja izborne promidžbe prilikom posljednjih parlamentarnih izbora koje je DORH-u poslalo Državno izborno povjerenstvo (DIP). "Zabrinjavajuće je što su stranke koje su sudjelovale u bivšoj Vladi dobile uvjetno mišljenje za svoje poslovanje, međutim, još više zabrinjava što DORH dosad nijednom nije pokrenuo postupak utvrđivanja odgovornosti političkih stranaka za nezakonito financiranje i poslovanje, osim u odnosu na jedan slučaj HDZ-a", stoji u GONG-ovom otvorenom pismu DORH-u. Hrvatski sabor jučer je prihvatio izvješće Državnog ureda za reviziju koji je analizirao financijska izvješća i poslovanje 11 parlamentarnih stranaka u 2010. te dao šest bezuvjetnih i pet uvjetnih mišljenja, dok su sva financijska izvješća nezavisnih zastupnika dobila bezuvjetna mišljenja. Bezuvjetna mišljenja dobili su HDSSB, HNS, HSP, IDS, SDP i SDA Hrvatske, dok su uvjetna mišljenja dobili HDZ, HSS, HSLS, HSU i SDSS.

ZAGREB - Osječki poduzetnik Drago Tadić zbog križobolje nije došao na početak suđenja u kojemu je optužen za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila osuđujuća presuda Branimiru Glavašu za ratni zločin. Sudac je rekao da će 16. ožujka ponovno razgovarati s liječnikom koji je rekao da će se Tadiću do tada ili poboljšati zdravstveno stanje pa će biti sposoban za suđenje ili će morati na bolničko liječenje. USKOK Tadića tereti da je okupio skupinu koja je trebala utjecati na neimenovane suce Vrhovnog suda i pokušati preinačiti osuđujuću presudu Glavašu za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku u slučajevima "garaža" i "selotejp". Na suđenju Tadiću trebali bi svjedočiti Glavaš, predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin te donedavni Tadićevi suoptuženici koji su se nagodili s USKOK-om i priznali nedjelo. To su saborski zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić i bivša zamjenica glavnog urednika Glasa Slavonije Sanja Marketić koji su osuđeni uvjetno na dvije godine zatvora u koji neće ići ako u idućih pet godina ne počine novo kazneno djelo. S USKOK-om se također nagodila i Tadićeva supruga Božica Tadić - Ćavar koja je uvjetno osuđena na 15 mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine.

ČAKOVEC - U kući u Nedelišću noćas je eksplodirao plin koji je curio kroz kanalizaciju, pri čemu je teško opečena žena, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

U eksploziji je međimurski Županijski centar 112 u Čakovcu izvijestila kćerka stradale žene, a policijskim izvidom utvrđeno je da je eksplodirao plin koji je u kuću dospio kroz kanalizaciju.

Ekipa Međimurje-plina je, nakon provjere koncentracije plina u kanalizaciji, zatvorila plin u ulici Vladimira Nazora te obavila kontrolu koncentracije plina u okolnim kućama. Provjetreni su kanalizacija i vodovodni šahtovi jer je i tamo bilo plina. Eksplozija plina u kući u ulici Vladimira Nazora izbacila je iz ležišta vrata od kupaonice u prizemlju i vrata od kupaonice na katu. Žena koja je bila u kupaonici zadobila je teške tjelesne ozljede - opekotine drugog i trećeg stupnja.

ZAGREB - Obnovljeni balet "Coppelia na Montmartreu", suvremeni plesni mjuzikl mađarskog koreografa Yourija Vamosa rađen po poznatom francuskom baletnom djelu "Coppelia" francuskog skladatelja Lea Delibesa, od večeras je, nakon dvije godine stanke, ponovno na repertoaru Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu. Delibesova "Coppelia", sentimentalni komični balet koji je "označio početak novog razdoblja u povijesti baletne umjetnosti", premijerno je izvedena 1870. u pariškoj operi s originalnom koreografijom Arthura Saint-Leona. U adaptaciji suvremenog mađarskog baletnog umjetnika Vamosa, "Coppelia na Montmartreu" praizvedena je u Muenchenu 1982., dok je u Zagrebu premijerno izvedena 27. listopada 2006., gdje je igrala do 2009.

U glavnim ulogama nastupaju Pavla Mikolavčić kao Swanilda, Tomislav Petranović kao Franz, te Andrej Barbanov kao Coppelius.

ZAGREB - Madonnin koncert koji se trebao održati 11. lipnja na stadionu Maksimir u Zagrebu otkazan je zbog logističkih razloga, potvrdili su danas promotori Adria Entertainment i Live Nation. Objašnjavajući razloge otkazivanja koncerta, predsjednik Uprave Adria Zabave Vladimir Ivanković izjavio je kako ta tvrtka nije mogla "ići ispod nekih dogovora s domaćim partnerima i preuzeti logističke obveze" koje su pred njih naknadno stavljene, a odnose se na način korištenja stadiona. Svi kupci ulaznica za zakazani koncert povrat novca mogu ostvariti od 19. ožujka na prodajnim mjestima gdje su ulaznice kupili, dok će onima koji su ulaznice kupili online iznos biti vraćen na njihove kartice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙