FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar Grčić zaprimio zahtjeve Ženske mreže Hrvatske

ZAGREB, 8. ožujka 2012. (Hina) - Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić danas je primio predstavnice Ženske mreže Hrvatske koje su mu predale zahtjeve o, uz ostalo, ravnopravnijem položaju žena nakon što su više od sat vremena čekale da ih primi netko od članova Vlade.

Ministar je prilikom zaprimanja zahtjeva objasnio kako se događaj poklopio sa zasjedanjem Vlade ali i da je Vlada reagirala čim je dobila informaciju o njima. "Ministar unutarnjih poslova koji je zadužen za reguliranje ovakvih skupova, pa i vašega je trenutno u inozemstvu", kazao je Grčić te je pozvao da u zgradi Vlade predstave svoje zahtjeve. Nakon urudžbiranja zahtjeva, Grčić je kazao da će Vlada njihove zahtjeve ozbiljno promotriti.

Ženska mreža Hrvatske, feministička mreža koja okuplja brojne organizacije civilnog društva iz čitave Hrvatske, u suradnji sa ženskom sekcijom Saveza samostalnih sindikata Hrvatske u povodu Međunarodnog dana žena krenula je danas prema Vladi s Trga bana Josipa Jelačića kako bi predala zahtjeve. U zahtjevima od novoizabrane Vlade među ostalim traže borbu protiv nasilja nad ženama, sigurnija i dostojanstvenija radna mjesta za žene, ravnopravnije sudjelovanje i odlučivanje žena, izbor u reproduktivnim pravima, borbu protiv diskriminacije, rodnih stereotipova i konzervativnih modela, borbu protiv rodno uvjetovanog siromaštva te očuvanje sustava posebnih pravobraniteljica.

U prosvjednoj akciji u sklopu koje su Vladi željeli predati svoje zahtjeve zaustavila ih je policija i specijalci pred Kamenitim vratima, ali ih je nakon jednoipolsatnog čekanja primio potpredsjednik Grčić. Nakon što su predale zahtjeve, akciju su nastavile na Trgu bana Josipa Jelačića dijeleći letke s popisom zahtjeva.

Neva Toelle iz Autonomne ženske kuće kazala je kako je prosvjed napravljen u spomen na žene iz 19.-og stoljeća. "Prije 154 godine su neke žene platile životom borbu za specifična ženska prava, prava poput dostojanstvene plaće i sigurnog radnog mjesta, prava na porodiljni dopust, prava glasa na izborima. Vrlo je važno obilježavati taj dan jer ženska pozicija u društvu nije puno bolja", ocijenila je Toelle.

Transparent s natpisom "Njima treba zakon umjesto cvijeta" objasnila je time da danas mnogi političari dijele ruže te istaknula nužnost donošenja zakona koji će ženama donijeti sigurnost i smanjiti kvotu ubojstava. Naglasila je da se nada da će Vlada ozbiljno razmotriti zahtjeve i da će mnoge od njih i prihvatiti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙