FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Žene s invaliditetom česte žrtve nasilja

ZAGREB, 7. ožujka 2012. (Hina) - Zajednica Saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH) danas je na svečanosti u povodu Međunarodnog dana žena, 8. ožujka, upozorila na diskriminaciju i često nasilje nad ženama s invaliditetom.

Predsjednik Saveza osoba s invaliditetom (SOIH) Zorislav Bobuš rekao je da su žene s invaliditetom zapostavljena skupina u društvu, a kao najveći problem istaknuo je ignoriranje i neprimjećivanje tih žena. SOIH je tom problemu posvetio posebnu pozornost te osnovao Mrežu žena s invaliditetom koja radi na afirmaciji žena s invaliditetom u široj društvenoj zajednici, rekao je i upozorio da je danas u Hrvatskoj svaka treća žena proživjela neku vrstu nasilja, a svaka peta neki oblik seksualnog nasilja.

Među njima žene s invaliditetom žrtve su nasilja u još većem broju slučajeva, istaknuo je, dodajući kako to smatra ozbiljnom i upozoravajućom činjenicom o kojoj se premalo govori.

U ime potpredsjednice Vlade RH i ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić, njezina pomoćnica Iva Prpić istaknula je da osobe s invaliditetom za nju nemaju političku boju te da se dobri projekti neće zaustaviti zbog promjene vlasti. "Želim vam uputiti ruku podrške ispred novoosnovanog ministarstva, a od vas očekujemo partnerstvo i uzajamni reciprocitet kako bi osobe s invaliditetom doveli do najvišeg stupnja poštovanja ljudskih prava", poručila je.

Pravobraniteljica osoba s invaliditetom Anka Slonjšak istaknula je da je njezin ured od 2008. godine "uključen u aktivnosti Zajednice osoba s invaliditetom kako bi dopro do svih žena, a područja u kojima se žene s invaliditetom najviše susreću s problemima su zapošljavanje, seksualnost i majčinstvo".

Gordana Jurčević predstavila je Mrežu žena s invaliditetom ističući da je pokrenuta 2002. godine, a danas okuplja oko 50 članica iz svih krajeva Hrvatske radi promicanja jednakih mogućnosti i zaštite žena s invaliditetom kroz održavanje radionica i okruglih stolova. Ustvrdila je da su žene s invaliditetom najčešće žrtve nasilja u vlastitoj obitelji i onih o kojima ovise.

U Hrvatskoj je prije pet godina otvoren i SOS telefon za žene s invaliditetom žrtve nasilja, a njegova voditeljica Štefica Roginić rekla je kako je "opravdao svoje postojanje", ali je upozorila da se žene i dalje nedovoljno javljaju jer su, kako je rekla, često ovisne o nasilniku. "U pet godina zabilježeno je više od 600 poziva, a prisutni su svi oblici nasilja u zdravstvu, pravosuđu i socijalnoj skrbi", naglasila je.

Na svečanosti je predstavljena knjiga Sigrid Arnade i Sabine Haefner "Standardno tumačenje Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom iz ženske perspektive", a istaknuta je važnost članka 6. te konvencije koji ženama s invaliditetom jamči uživanje prava i sloboda kao i svim ostalim osobama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙