FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikati službenika: usvajanje nacrta zakona suprotno sporazumu

ZAGREB, 8. ožujka 2012. (Hina) - Sindikati iz pregovaračkog odbora sindikata državnih službi ustvrdili su danas da je današnje usvajanje nacrta zakona o državnim službenicima u suprotnosti s obvezama vlade sukladno sporazumima o socijalnom partnerstvu u reformi državne uprave.

Sindikati državnih službi pismom su pozvali vladu da krene putem suradnje i dijaloga - kroz raspravu o prijedlogu zakona sa sindikatima, o čemu će, kažu ovisiti njihove daljnje akcije i aktivnosti.

Sindikati državnih službi podsjećaju da je ranija vlada preuzela obvezu da njihove predstavnike uključi u radne grupe za pripremu zakonskih prijedloga i pratećih propisa kojim se reguliraju status i plaće službenika i namještenika u državnoj upravi i napominju da im tekst zakona o državnim službenicima nikad nije upućen na mišljenje.

Sindikat policije Hrvatske priopćio je da je nezadovoljan što prijedlog tako bitnog zakona i njegovih izmjena nije usuglašen sa socijalnim partnerima čime se odstupa od dostignute razine socijalnog dijaloga.

Taj sindikat smatra kako se navedeno može ispraviti kroz pregovore o tom propisu sa sindikatima državnih službi prije donošenja zakona u Saboru.

Tim se zakonom, upozorava Sindikat policije Hrvatske namjerava, liberalizirati sustav premještaja kako bi se omogućio premještaj praktički na bilo koje radno mjesto u okviru iste stručne spreme.

Sindikat napominje da je dosadašnja odredba bila usklađena s europskom pravnom stečevinom kako bi se onemogućile zlouporabe prilikom premještaja.

Zanimljivim u sindikatu smatraju prijedlog da se omogući premještaj iz tijela lokalne i područne samouprave u državnu službu i obrnuto, čime se po njima izravno zadire u Ustavom zajamčeno pravom na lokalnu samoupravu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙