FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze jačaju uoči zamjene grčkih obveznica

LONDON, 8. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Nakon rasta cijena dionica na Wall Streetu i azijskim burzama, i europski su burzovni indeksi jutros u uzlaznoj putanji, što se zahvaljuje nadi ulagača u uspješnu zamjenu grčkih obveznica.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica ojačao je do 9,30 sati 0,5 posto, na 1.064 boda, nakon što je jučer porastao 0,6 posto.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u plusu između 0,6 i 1,1 posto.

Večeras istječe rok do kojega bi grčka vlada i privatni investitori trebali dogovoriti zamjenu postojećih novim obveznicama, pri čemu bi kreditori trebali otpisati dobar dio grčkih dugova.

Grčka vlada poručuje da proces ide vrlo dobro. Ako većina kreditora prihvati dogovor, Atena će dobiti drugi paket međunarodne pomoći, vrijedan 130 milijardi eura, i tako izbjeći bankrot.

U fokusu ulagača bit će danas i sjednica čelnika Europske središnje banke. Ne očekuju se promjene ključnih kamatnih stopa, ali se očekuju detalji o prošlotjednom refinanciranju, kojim je ECB europskim bankama odobrio 530 milijardi eura jeftinih trogodišnjih kredita.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros skočio 2 posto, na 9.768 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙