FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na europskim burzama tjedan počeo padom cijena

LONDON, 5. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros pale jer je ulagače pokolebalo smanjenje procjena kineskog gospodarskog rasta na najnižu razinu u osam godina, što je izazvalo pad cijena dionica u rudarskom sektoru.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica oslabio je do 9,30 sati 0,4 posto, na 1.082 boda.

Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati u minusu između 0,3 i 0,7 posto.

U današnjem obraćanju parlamentu, kineski premijer Wen Jiabao smanjio je procjenu ovogodišnjeg rasta gospodarstva na 7,5 posto, s dugoročno ciljanog rasta od 8 posto, zbog nužnih gospodarskih i socijalnih reformi.

Kako je Kina najveći svjetski potrošač sirovina, ulagači se plaše da bi usporeniji rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva mogao izazvati pad potražnje za sirovinama.

Stoga su jutros pale cijene sirovina, što je pritisnulo dionice u rudarskom sektoru. STOXX Europe 600 indeks tog sektora skliznuo je 1,1 posto.

„Usporen rast kineskog gospodarstva imat će negativan utjecaj na svjetsko gospodarstvo i tržište sirovina. Kratkoročno, to će vjerojatno biti loše i za rizičnije investicije. No, s druge strane, to bi trebalo ukloniti velike neravnoteže, što je, dugoročno gledajući, pozitivno“, kaže Philippe Gijsels, direktor u tvrtki BNP Paribas Fortis Global Markets.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros oslabio 0,8 posto, na 9.698 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙