FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pusić s Clinton 21. ožujka u Washingtonu

ZAGREB, 7. ožujka 2012. (Hina) - Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić najavila je u srijedu u Zagrebu da će se 21. ožujka u Washingtonu sastati s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton s kojom će prvenstveno razgovarati o stanju u jugoistočnoj Europi.

"Glavna tema bit će situacija u regiji, gdje SAD gleda na Hrvatsku kao na potencijalnog partnera. Naravno mi se tu moramo pojaviti s konkretnim rješenjima", rekla je Pusić na konferenciji za novinare nakon veleposlaničke konferencije u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Sastanak hrvatske i američke šefice diplomacije potvrdilo je i američko veleposlanstvo u Hrvatskoj.

"Smatramo osobitim priznanjem Hrvatskoj što će se sastanak održati nepuna tri mjeseca od formiranja nove hrvatske vlade", dodala je Pusić.

Šefica hrvatske diplomacije ne očekuje neki značajniji napredak vezano za vizni režim sa SAD-om, budući da je to pitanje u nadležnosti Kongresa, a ne američke administracije.

"Ne očekujem ništa dramatično novo u viznome režimu. To ovisi o Kongresu, s obzirom na nove kriterije", rekla je Pusić.

Pojasnila je da Kongres tek treba odlučiti hoće li Hrvatska ući u skupinu zemalja na koje se primjenjuje samo kriterij postotka odbijenih zahtjeva za vizu ili i kriterij prekoračenja viza, kada osobe kojima je istekla viza ostaju u SAD-u.

Pusić je o tome nedavno u Zagrebu razgovarala sa zamjenikom američke državne tajnice Williamsom Burnsom koji je rekao da će američka vlada učiniti sve da se ukinu vize za Hrvatsku, koja je ostvarila značajan napredak i postala model za ostale zemlje regije.

"Razumijemo važnost ovoga pitanja za Hrvatsku. Mi dijelimo tu predanost s vama i nastojat ćemo da Hrvatska uđe u skupinu zemalja kojima neće trebati vize", istaknuo je tada Burns.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙