FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Banke kod ECB-a položile rekordnu 821 milijardu eura

FRANKFURT, 5. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Europske banke položile su u petak kod Europske središnje banke (ECB) rekordnih 820,8 milijardi eura prekonoćnih depozita, objavila je u ponedjeljak ECB.

Time je premašen prijašnji rekordni iznos od 776,9 milijardi eura položenih u četvrtak. Novi iznos odraz je golemih sredstava koje je središnja banka ulila u bankovni sustav u sklopu najnovije operacije dugoročnog refinanciranja.

ECB je dodijelila bankama više od 1.000 milijardi eura jeftinih zajmova s rokom vraćanja za tri godine u sklopu aukcija održanih 21. prosinca i 29. veljače. Na posljednjoj aukciji 800 banaka zadužilo se za ukupno 529,5 milijardi eura uz kamatnu stopu od jedan posto, koliko trenutno iznosi ključna stopa u ECB-u.

Neki od tržišnih sudionika smatraju da je visoka razina prekonoćnih depozita znak napetosti na tržištu i težnje banaka većoj sigurnosti, s obzirom da prekonoćni depoziti u ECB-u bankama donose nisku kamatu od svega 0,25 posto. Drugi su pak mišljenja da bi bankama bilo nemoguće tako brzo tolika sredstva usmjeriti negdje drugdje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙