FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oprezno na europskim burzama u očekivanju ECB-ove operacije

LONDON, 28. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Na europskim burzama jutros se oprezno trguje, u očekivanju sutrašnje operacije Europske središnje banke (ECB) usmjerene ka povećanju likvidnosti u bankarskom sustavu eurozone.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica do 9,30 sati bio je u blagom plusu, za 0,1 posto, na 1.074 boda. Od početka godine na dobitku je 7,3 posto.

Londonski FTSE u 9,30 sati bio je u plusu 0,24 posto, frankfurtski DAX 0,63 posto a pariški CAC 0,48 posto.

ECB će sutra, 29. veljače po drugi puta omogućiti bankama u eurozoni kreditiranje uz kamatu od svega 1 posto na rok od tri godine, u sklopu operacije dugoročnog refinanciranja (LTRO).

Prva LTRO operacija bila je provedena krajem prošle godine, a tada su banke uzele oko 500 milijardi eura vrijedne kredite, na koje ECB zaračunava svega 1 posto kamate na rok od tri godine.

Među najvećim dobitnicama su dionice banaka. Banke su, naime, pretrpjele goleme gubitke zbog svoje izloženosti dužničkoj krizi u eurozoni, a LTRO operacija znatno bi poboljšala njihove bilance. STOXX Europe indeks 600 banaka trenutno je u plusu 0,4 posto.

No, dobitci su ograničeni, jer je agencija S&P snizila dugoročni rejting Grčke.

„Tržište anticipira dobar rezultat LTRO-a, što će povećati likvidnost na tržištu, pa mnogo stratega smatra da će to potaknuti jačanje cijena dionica. No, to je i znak da banke ne mogu naći dovoljno zajmova na međubankarskom tržištu. Štoviše, vjerojatno je riječ o posljednjoj LTRO operaciji. Zato se ne bih kladio na snažan uzlet cijena dionica. Tržište bi moglo i oslabiti i od 5 do 10 posto“, kaže Koen De Leus, strateg pri KBC Securitiesu.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros ojačao 0,92 posto, na 9.722 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙