FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Josipović primio predstavnike srpske manjine iz Vukovara

ZAGREB, 1. ožujka 2012. (Hina) - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je izaslanstvo Zajedničkog vijeća općina Vukovar koje ga je informiralo o problemima s kojima se susreću pripadnici srpske nacionalne manjine na tom području, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Istaknuto je kako je Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i zakonska regulativa koja proizlazi iz tog Ustavnog zakona vrlo dobra, međutim, da se nažalost u praksi često ne primjenjuje dosljedno. Zbog toga u proteklih četrnaest godina još nije ostvareno zakonsko pravo školovanja na manjinskom jeziku i pismu jer još nijedna škola nije registrirana pri trgovačkim sudovima.

Neriješena ostaju i imovinska prava pripadnika srpske zajednice u povratničkim sredinama, a još uvijek se pojavljuju neargumentirane i lažne optužbe na račun pojedinaca i institucija koje predstavljaju srpsku nacionalnu manjinu. S tim u vezi, potrebno je učiniti sve da pokrenuti kazneni postupci za ratne zločine što prije budu okončani kako bi oni koji nisu počinili zločine mogli živjeti bez opterećenja, a da počinitelji zločina budu kažnjeni.

Predsjednik Josipović je kao neosnovane istaknuo inicijative da se ukine Zakon o oprostu. Oprost onima koji nisu počinili ratne zločine jedan je od temelja mira, još od vremena devedesetih.

Predsjednik Josipović i predstavnici srpske nacionalne manjine iz Zajedničkog vijeća općina Vukovar složili su se kako je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se nastavila integracija, utemeljena na ustavnoj zaštiti nacionalnog, vjerskog, kulturnog i političkog identitet manjina u Republici Hrvatskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙