FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rumunjska traži uobičajena jamstva za manjine u Srbiji

BUKUREŠT, 28. veljače 2012. (Hina/AFP) - Rumunjska je zatražila "uobičajena" jamstva za prava svojih manjina u Srbiji prije nego toj balkanskoj zemlji da suglasnost za dodjelu statusa kandidata Europske unije (EU), rekao je u telefonskom razgovoru za agenciju France Presse rumunjski ministar vanjskih poslova Cristian Diaconescu.

Ministri EU-a za europska pitanja preporučili su u utorak u Bruxellesu, nakon teških pregovora, da se Srbiji dodijeli status kandidata za članstvo u EU-u, ali bez neposrednog donošenja odluke.

Rumunjska je blokirala donošenje takve odluke tražeći jamstva za poštovanje rumunjske manjine u Srbiji koja ima oko 30.000 ljudi, rekli su diplomatski izvori. Dodjela kandidatskog statusa zahtijeva suglasnost svih 27 zemalja EU-a.

"Ne možemo govoriti o blokadi", ocijenio je Diaconescu, rekavši da je Rumunjska "zauzela osnovno stajalište kako bi zaštitila prava manjina na jednom području, zapadnom Balkanu, koje ima zamršenu povijest na tom polju".

Kazao je da je Rumunjska prihvatila preporuku u vezi sa Srbijom pošto je, među ostalim, uspjela postići da "Europska komisija do rujna 2012. sastavi izvješće o napretku u vezi s pravima manjina".

Rumunjski ministar je izrazio nadu da će dvije zemlje "što je prije moguće" potpisati protokol o manjinama.

Rumunjska želi da se "ocijeni način na koji se poštuju prava" vlaške/rumunjske manjine u Timočkoj krajini (na istoku Srbije). Bukurešt je u više navrata tražio da ta skupina ima pravo na izobrazbu na svom jeziku i dovoljan broj bogomolja.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić rekao je pak u Bruxellesu za srbijansku državnu televiziju da je problem nastao kada su rumunjske vlasti zatražile da se svi srbijanski građani "koji se izjašnjavaju kao Vlasi, ujedno imaju smatrati Rumunjima".

"Srbija to neće prihvatiti ni po koju cijenu" jer se takav zahtjev "kosi s europskim standardima", istaknuo je.

Odluku o dodjeljivanju kandidatskog statusa Srbiji donijet će predsjednici država i vlada dvadeset sedmorice na summitu koji se u četvrtak i u petak održava u Bruxellesu.

Bukurešt će na tom susretu na vrhu "odlučno braniti svoje pravo na ulazak u Schengenski prostor", bez unutarnje granične kontrole, rekao je Diaconescu. Nizozemska se protivi ulasku Rumunjske i Bugarske u Schengen.

To protivljenje Rumunjska pripisuje činjenici da radikalna desničarska Stranka slobode (PVV) podupire koaliciju na vlasti u Nizozemskoj. Den Haag traži "nepovratan" napredak na polju suzbijanja korupcije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙