FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ergma s Pupovcem i Mondekarom

ZAGREB, 28. veljače 2012. (Hina) - Predsjednica estonskog parlamenta Ena Ergma sastala se u utorak u Zagrebu s predsjednikom Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Miloradom Pupovcem te predsjednikom Odbora za europske integracije Danielom Mondekarom.

Na susretu s Pupovcem, kako je priopćeno iz Sabora, bilateralni odnosi Hrvatske i Estonije ocijenjeni su vrlo dobrima i obilježava ih sadržajna i kvalitetna suradnja na mnogim područjima.

Pupovac je kazao kako Hrvatski sabor namjerava vrlo brzo osnovati skupinu prijateljstva s Estonijom, kako bi se i tim putem međuparlamentarni odnosi osnažili. On je istaknuo da Hrvatska sad kad je završila pristupne pregovore i nadomak je punopravnom članstvu u EU, želi svoja iskustva podijeliti sa zemljama regije, te podržati njihove europske aspiracije.

Na susretu s Mondekarom gostima su predstavljene trenutačne aktivnosti Odbora za europske integracije te ih je predsjednik Odbora upoznao s pripremama parlamenta, radnih tijela i stručnih službi za funkcioniranje unutar EU. Razmjena iskustava i informacija s estonskim parlamentom i njegovim odborima izrazito je važna te će poslužiti Hrvatskoj kao odličan model, kazao je Mondekar. Posebno nas zanimaju odnosi parlamenta i vlade u predstojećim pripremama za punopravno članstvo u Uniji, s obzirom da Hrvatski sabor vrlo skoro treba donijeti zakonodavni okvir o odnosima i suradnji vlade i parlamenta u kontekstu europskih poslova, naglasio je predsjednik Odbora.

Predsjednica estonskog parlamenta na sastancima u Saboru izjavila je da estonski parlament ima namjeru ratificirati hrvatski Pristupni ugovor vrlo skoro, u ožujku ili travnju. Estonija je 2004. godine postala članica EU i od tada snažno podupire proces daljnjeg europskog proširenja. Estonija smatra da zemlje Balkana trebaju postati članice EU, jer su one dio Europe i prihvaćanje europskih vrijednosti na kojima počiva Europska unija vrlo je važno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙