FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mercator u 2011. s 2,93 milijarde eura prihoda, uz smanjenu dobit

LJUBLJANA, 28. veljače 2012. (Hina) - Mercator Grupa ostvarila je u 2011. godini 2,93 milijarde eura prihoda od prodaje, što je za 5,3 posto više nego u godini prije, dok je neto dobit od 23,5 milijuna eura na godišnjoj razini smanjena za 22,5 posto, objavila je na današnjoj konferenciji za novinare u Ljubljani uprava te slovenske trgovačke kompanije.

"Unatoč zaoštrenim prilikama, osobito u drugoj polovici godine, naše je poslovanje bilo stabilno, a ostvarili smo i solidan rast", ocijenio je predsjednik uprave Mercatora Žiga Debeljak dodavši da je prodaja u drugoj polovici 2011. bila slabija nego što su očekivali.

Procjenjuje da će čista dobit Mercatora ove godine pasti na 16 milijuna eura, no planiran je rast prihoda od prodaje za 3,5 posto, pa bi po prvi put u povijesti kompanije prihodi od prodaje premašili tri milijarde eura.

Lani su investicije Mercator Grupe znatno smanjene i iznosile su 122 milijuna eura, a ove su godine planirane u iznosu od 88 milijuna eura.

Dividenda po dionici isplaćena 2010. godine iznosila je 7,20 eura, prošle godine 8 eura, dok bi ove godine dioničari trebali dobiti 4,50 eura po dionici.

Osim na slovenskom tržištu Mercator je prisutan još u šest država jugoistočne Europe, a ove će godine kompanija ostvariti 44 posto svojih prihoda izvan Slovenije, istaknuo je predsjednik Mercatorove uprave.

Cijela grupa Mercator zapošljava gotovo 25.000 ljudi, pa se radi o jednom od najjačih poslodavaca u regiji, istaknuo je Debeljak.

U razgovoru s novinarima Debeljak nije želio podrubnije komentirati pitanja vezana na vlasničku strukturu Mercatora u kojoj dominiraju banke i Pivovarna Laško, odnose sa hrvatskim Agrokorom i moguće povezivanje najvećeg slovenskog trgovačkog lanca s konkurentima u regiji.

Očekuje i pozitivne sinergijske učinke u Mercatoru s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju.

Što se tiče špekulacije o mogućem povezivanju s Agrokorovim Konzumom, tu nema ništa novoga. Mercator će i u budućnosti razmišljati o povećanju sinegrijskih učinaka putem strateških povezivanja, rekao je Debeljak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙