FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ljubljanska burza: dionica Mercatora potonula 7 posto

LJUBLJANA, 9. veljače 2012.(Hina) - Dionički indeks Ljubljanske burze SBI TOP danas je oslabio 1,46 posto u odnosu na utorak, na 569 bodova, a najveća je gubitnica bila dionica maloprodajnog lanca Mercator, čija je cijena na početku trgovanja potonula za više od 14 posto.

Na zatvaranju burze cijena dionice Mercatora iznosila je 130 eura, što je 7,14 posto manje nego prethodnoga trgovinskog dana - u utorak, budući da jučer burza zbog državnoga praznika nije radila. Njome je ostvareno 188.000 eura prometa.

Takav pad cijene dionice Mercatora pripisuje se vijesti da je Agrokor nakon više mjeseci odustao od svoje neobvezujuće ponude, vrijedne 221 euro za dionicu Mercatora, kojom je od konzorcija vlasnika htio preuzeti 52 posto udjela u slovenskom maloprodajnom lancu.

Slovenski mediji danas navode da nova slovenska vlada, koju će voditi Janez Janša, još nema precizne planove o tome hoće li se dionice Mercatora kojima raspolažu državne tvrtke i banke ponovo ponuditi investitorima na devetom po redu javnom natječaju ili će se s time pričekati.

Mediji navode da je u najlošijoj situaciji nakon Agrokorova odustajanja poslovna skupina Pivovarna Laško (PL). Njoj je sada banke morati reprogramirati visoke kredite. Pivovarna je od prodaje dionica Mercatora u svome vlasništvu računala na gotovo 200 milijuna eura prihoda.

Slovenski mediji navode da neke udruge malih dioničara smatraju da bi PL-ove dionice Mercatora, a posredno i njegove dugove, trebala preuzeti država preko svojih fondova i banaka, kako bi se stabilizirala vlasnička struktura najvećeg slovenskog trgovačkog lanca, te da s prodajom dionica Mercatora nikako ne treba žuriti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙