FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 28. veljače 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

LONDON

Britanski punkerski bend Sex Pistols potpisao je za Universal Music koji će izdati novu verziju njihovog albuma "Nevermind The Bollocks Here’s The Sex Pistols". Ovaj legendarni album doći će na tržište u drugom dijelu 2012., 35 godina nakon njegova prvotnog izlaska. "Glazba može biti sjajna. Sex Pistolsi su najveći", izjavio je pjevač Johnny Rotten. Bend, najpoznatiji po hitovima poput "Anarchy In The UK" i "God Save The Queen", oformljen je 1975. godine. Predvođeni Johnnyjem Rottenom, postali su poznati zbog svog prozivanja establishmenta. Godine 1976. potpisali su za EMI, ali ugovor je bio kratkog vijeka zbog intervjua uživo u kojem su članovi benda neprestano psovali, što je dovelo do medijskog linča i raskida ugovora.

HAVANA

Prodaja kubanskih cigara porasla je devet posto na 401 milijun američkih dolara u 2011. jer se povećalo trošenje na luksuzne proizvode u zemljama s jačim gospodarstvima, izjavili su kubanski trgovinski dužnosnici. Oni su rekli da su pušači u Kini, na Bliskom istoku, u Rusiji i Brazilu pomogli da se prevlada pad prodaje u zemljama pogođenima krizom kao što je Grčka. "Mi prodajemo naše proizvode u 150 zemalja što nam omogućuje da do određenog stupnja nadoknadimo pad prodaje u nekim zemljama porastom u drugim zemljama", rekao je Javier Terres, potpredsjednik Habanos S.A., svjetskog distributera kubanskih cigara.

PALO ALTO

Virgin Atlantic, podružnica Virgin Grupe u vlasništvu multimilijardera Richarda Bransona, planira ove godine testirati svoj prvi svemirski taksi, a prve komercijalne orbitalne letove s putnicima najavljuje za 2013. ili 2014., objavili su u utorak dužnosnici kompanije. Oko 500 osoba predbilježilo se za vožnju svemirskim brodom SpaceShipTwo u koji stane šest putnika i kojim upravljaju dva pilota. Letovi u orbiti, koji stoje 200.000 dolara po osobi, mogu doseći visinu od oko 109 kilometara, što putnicima pruža priliku da iskuse nultu gravitaciju i dožive sjaj Zemlje u odnosu na tamu svemira. "Puno je stvari koje se mogu raditi u orbiti. To je područje koje je dugo vremena bilo izvan dosega ljudskog roda", rekao je Neil Armstrong, američki astronaut i zapovjednik prve ljudske misije na Mjesec. Virgin Galactic najpoznatija je od samo nekoliko tvrtki koje razvijaju svemirske brodove za turističke, istraživačke, obrazovne i poslovne svrhe.

WASHINGTON

Petnaest kipića Oscara ponudit će se na dražbi u utorak u SAD-u za ukupno više od milijun dolara, objavili su u ponedjeljak organizatori prodaje koje kritizira američka Akademija filmskih znanosti i umjetnosti. Dražbom koja će se održati u Santa Monici, zapadno od Los Angelesa, moglo bi se zaraditi više od milijun dolara, objavila je aukcijska kuća Nate Sanders. "Radi se o najvažnijoj zbirci Oscara ikada predstavljenoj na dražbi", kazao je istoimeni vlasnik aukcijske kuće. Među 15 trofeja ponuđenih na dražbi bit će kipić dodijeljen Hermanu J. Mankiewiczu za "Građanina Kanea" iz 1941. Američki scenarist surađivao je na tom remek-djelu Orsona Wellsa te su obojica dobila Oscara u kategoriji najboljeg originalnog scenarija. Akademija koja organizira svečanu dodjelu Oscara osudila je tu dražbu.

CHICAGO

Liječenje pacijenata sa stabilnom bolesti srca tabletama jednako je uspješno kao i sa stentom koji se ugrađuje kako bi se riješilo suženje krvne žile u srcu, pokazalo je američko istraživanje. To istraživanje doprinos je sve većem broju dokaza da je manje invazivna i jeftinija metoda liječenja jednako uspješna kao i ugradnja stenta - mrežice koja održava arteriju prohodnom. Stentovi su i dalje metoda izbora u proširivanju začepljenih krvnih žila u srcu kod pacijenata koji dolaze kao hitni sluačjevi sa simptomima srčanog udara. No, već je nekoliko istraživanja pokazalo da invazivnija liječenja, poput proširivanja krvne žile balonom ili stentom, nisu ništa bolja od lijekova kod pacijenata sa stabilnom bolesti srca u kojoj su se arterije u srcu suzile i izazivaju bolove u prsima.

LOS ANGELES

Gotovo 40 milijuna tv gledatelja pratilo je u noći s nedjelje na ponedjeljak prijenos godišnje svečane dodjele Oscara u Hollywoodu na kojoj je trijumfirao francuski film "Umjetnik", piše časopis Variety. Točno 39,3 milijuna osoba gledalo je dodjelu Oscara u prijenosu tv postaje ABC, što je četiri posto više nego prošle godine, piše američki časopis. Po pisanju Varietyja, povećanu gledanost zahvaljuje se povratku veterana Billyja Crystala, junaka filma "Kad je Harry sreo Sally" iz 1989., na mjesto voditelja ceremonije. Billy Crystal u nedjelju je odradio devetu noć Oscara.

LONDON

Britanski roker Peter Doherty postao je i slikar i u jednoj londonskoj galeriji ovaj će tjedan izložiti svoja djela u tehnici krvi na platnu. Izložba je nazvana "U krvi: portret umjetnika", a od utorka će u galeriji Cob u londonskome Camdenu biti prikazani radovi nastali za njegov solo album Grace/Wastelands iz 2009. te još desetak platna. "Pogledajte umjetnost kroz stoljeća, tema je uvijek život. Svi umiremo i slike u krvi podsjetnik su na našu smrtnost. To je univerzalni medij, ništa tu nije 'krvavo'", rekla je kustosica izložbe Rachel Chudley. U jednom nedavnom intervjuu za Independent nekadašnji pjevač Babyshamblesa i jedan od vođa Libertinesa svoju je tehniku štrcanja krvi na platno iz šprice opisao kao "arterijsko šikljanje". Ulaz na izložbu besplatan je, a sva se djela prodaju za 4500 do 8000 funta.

ANKARA

Turska bolnica priopćila je u ponedjeljak da je jednom pacijentu ovih dana pokušala transplantirati sva četiri uda, što je bio, rekla je, prvi takav pokušaj u svijetu koji se završio odbacivanjem svih presađenih udova. Sveučilišna bolnica Hacettepe u Ankari objavila je u nedjelju da su pacijentu Sevketu Cavdaru jednu nogu morali odstraniti zbog nesposobnosti srčano-žilnog sustava da je prihvati. Zatim su odstranjena i preostala tri uda zbog novih metaboličkih komplikacija, izvijestila je bolnica u ponedjeljak. "Bolnički konzilij odlučio je odstraniti udove jedan po jedan, zbog dodatnih metaboličkih komplikacija", ističe bolnica u priopćenju. "Naš pacijent je trenutačno na odjelu intenzivne njege. Njegovo stanje je još kritično", dodaje bolnica. Na upit novinske agencije France Presse, liječnici nisu htjeli dati potanje informacije o pacijentu. U četverostrukom presađivanju sudjelovala su 52 liječnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙