FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oprezno i na europskim burzama

LONDON, 22. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Na europskim burzama jutros se oprezno trguje, jer investitore brine hoće li Grčka uspjeti provesti mjere štednje koje je obećala da bi zauzvrat dobila drugu tranšu financijske pomoći i izbjegla bankrot.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica do 9,30 sati bio je bez promjena, na 1.084 bodova. Od rujna prošle godine, kada je dosegnuo najnižu razinu u 2011. godini, taj indeks oporavio se čak 27 posto.

Londonski FTSE u 9,30 sati bio je u plusu 0,08 posto, dok su frankfurtski DAX i pariški CAC bili u minusu 0,02 i 0,06 posto.

„Mislimo da uzlet cijena dionica nije nužno završen. U cijenama europskih dionica i nadalje je sadržano mnogo loših vijesti. No, idućih devet dana mnogo će pozornosti biti usmjereno na Grčku i njezinu sposobnost da provede mjere koje je obećala kako bi dobila drugu tranšu financijske pomoći“, kaže Guy Foster, portfelj strateg pri Brewin Dolphinu.

Najnoviji makroekonomski pokazatelji, pak, ukazuju da je francuski industrijski sektor uspio blago ojačati u veljači, nakon šest mjeseci pada.

Analitičare to ohrabruje, jer kako ističu, ukazuje na mnogo veću otpornost gospodarstva na krizu nego se to činilo prije nekoliko mjeseci. No, uslužni sektor značajno je oslabio u veljači.

Znatnije je danas skočila cijena dionice Peugeot Citroena, za čak 8,3 posto, nakon što je taj drugi po veličini europski proizvođač vozila objavio da je u pregovorima o mogućoj poslovnoj suradnji i savezu, no nije naveo moguće partnere. Mediji špekuliraju da je riječ o General Motorsu.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros ojačao 0,96 posto, na 9.554 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙