FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hodorkovski: Drugi krug izbora možda kraj monopola vlasti

PARIZ, 27. veljače 2012. (Hina/AFP) - Drugi krug ruskih predsjedničkih izbora mogao bi označiti "kraj monopola na vlast" Vladimira Putina, ocijenio je u ponedjeljak bivši ruski naftni magnat Mihail Hodorkovski, pozivajući Zapad da "više ne pleše trbušni ples" pred Rusijom.

"Glasovanje 4. ožujka (prvi krug izbora) pruža mogućnost da se dokine monopol izglednog predsjednika na vlast", piše najpoznatiji ruski zatvorenik u napisu objavljenom u International Herald Tribuneu, Le Mondeu i The Guardianu.

"Nastojanjem da se održi drugi krug, dovest ćemo zemlju na pravi put", dodao je bivši vlasnik velike naftne tvrtke Jukosa.

"Predsjednička vlast koja sve dosad nikoga nije slušala, morat će početi osluškivati želje naroda kojemu bi trebala služiti. Država koja je sve dosad svoj monopol na vlast smatrala bogomdanim, mora promijeniti svoje ponašanje", istaknuo je Hodorkovski.

"Vlast će morati početi pregovarati s oporbom kako bi se provela polagana, stvarna tranzicija", kazao je.

Hodorkovski je usto pozvao zapadne zemlje da "promijene ponašanje". "One moraju prestati plesati trbušni ples ispred plinske cijevi! Moraju biti jasne i glasne, jedinstvene te tražiti prave demokratske reforme".

U petak je bio pozvao Ruse da glasuju za kandidata koji će "zamijeniti" sadašnjeg premijera Vladimira Putina.

Potonji ima najviše izgleda među kandidatima predsjedničkih izbora koji će se održati 4. ožujka, a trebali bi mu omogućiti povratak na predsjedničku dužnost s koje je otišao nakon dvaju uzastopnih mandata (2000.-2008.).

Hodorkovski, koji je od 2003. u zatvoru, 2005. je osuđen za krađu nafte i pranje novca na osam godina zatvora. Kazna je nakon drugog suđenja povećana na 14 godina zatvora, a zatim je nakon žalbe smanjena na 13 godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙