FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Drugi hrvatski simpozij o rijetkim bolestima

ZAGREB, 24. veljače 2012. (Hina) - U povodu Međunarodnog dana rijetkih bolesti 29. veljače, čija je ovogodišnja poruka "Rijetki ali jači zajedno", u Zagrebu se danas održava Drugi hrvatski simpozij o rijetkim bolestima, na kojemu će stručnjaci govoriti o dijagnostici i liječenju 30.000 osoba koje, po procjenama, u Hrvatskoj boluju od rijetkih bolesti.

Riječ je o teškim i kroničnim bolestima koje su često degenerativne i smrtonosne, a u pedeset posto oboljelih prvi se simptomi javljaju u djetinjstvu. Rijetkima se bolestima smatraju one koje se javljaju u manje od pet pojedinaca na 10.000 stanovnika.

Predsjednica Hrvatske udruge za rijetke bolesti prof. Ingeborg Barišić ističe kako se u posljednjih nekoliko godina, zahvaljujući aktivnosti stručnjaka i udruga bolesnika, povećala svjesnost o rijetkim bolestima, a sada ostaje da se unaprijedi i zdravstvena skrb.

Tome bi trebala pridonijeti rješenja koja nudi Nacionalni program za rijetke bolesti koji, među ostalim, predviđa osnivanje registra bolesnika, kao i niz centara izvrsnosti za liječenje pojedinih rijetkih bolesti.

Zasad je u Hrvatskoj detektirano šest takvih centara, koji su ujedno i referentni centri Ministarstva zdravlja za pojedine skupine bolesti poput onih za neuromuskularne bolesti dječje dobi, centri za metaboličke bolesti u djece i odraslih koji se nalaze na Rebru te oni za solidne tumore u djece u Klaićevoj bolnici. No, u centre izvrsnosti bi željeli uključiti i druge koji možda ne ispunjavaju uvjete referentnih centara, ali se bave liječenjem određenih rijetkih bolesti, kaže prof. Barišić.

Među prioritetima iz Nacionalnog programa su i osnivanje registra bolesnika s rijetkim bolestima kao i veća dostupnost lijekova. Zahvaljujući Hrvatskoj agenciji za lijekove i medicinske proizvode pojednostavljen postupak registracije tih lijekova u Hrvatskoj, a jedno od dobrih rješenja bilo bi i izdvojiti lijekove za rijetke bolesti iz fonda skupih lijekova, smatra prof. Barišić.

Na simpoziju će biti govora i o ulozi udruga bolesnika, dijagnostici i terapiji pojednih bolesti te rijekim tumorima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙