FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zajednica povratnika protiv povlačenja tužbe za genocid

OSIJEK,22. veljače, 2012.(Hina) - Zajednica povratnika Osječko-baranjske županije najoštrije se protivi "i samom spomenu o bilo kakvom povlačenju tužbe Republike Hrvatske protiv Republike Srbije" na Međunarodnome sudu pravde zbog genocida počinjenog u Domovinskom ratu.

U priopćenju koje je potpisao predsjednik Branko Pek ističe se kako je, "osim poznatih primjera genocida nad nedužnim hrvatskim građanima u Vukovaru, Škabrnji i ostalim mjestima, težak genocid počinjen u Dalju, gdje je mučki ubijeno 20 policajaca, 16 pripadnika ZNG-a i četiri pripadnika civilne zaštite".

"Također, za vrijeme okupacije Baranje, ali i mandata međunarodne promatračke misije, u Baranji je ubijeno više od 200 civila među kojima i cijele obitelji, a do danas nitko nije odgovarao", stoji u priopćenju.

U isto vrijeme, ističe Pek, hrvatski generali osuđuju se na dugogodišnje kazne zatvora, a primjerice "daljski zločinac Željko Čizmić, zapovjednik tzv. milicije SAO Krajine, koji je osobno sudjelovao u teškim zločinima počinjenima nad mještanima Dalja, dobio je 22 mjeseca zatvora".

Zajednica povratnika Osječko-baranjske županije smatra takve presude te inicijative "pojedinih hrvatskih političara i političarki da se odustane od povlačenja tužbe za genocid ruganjem tisućama zlostavljanih i mučki ubijenih hrvatskih žrtava".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙