FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 21. veljače 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

LONDON

Francuski kemičar koji je svojedobno putovao Titanikom i koji je u brodolomu nestao, prepustivši svoje mjesto u čamcu za spašavanje jednoj putnici, bit će postumno odlikovan, sto godina nakon njegova odvažnog, kavalirskog poteza. Za vrijeme brodoloma Titanika 36-godišnji Rene Jacques Levy prepustio je svoje mjesto u čamcu za spašavanje jednoj od putnica na brodu, ostavši na njegovoj palubi, piše u ponedjeljak u priopćenju britanske znanstvene udruge Royal Society of Chemistry, koja će ga odlikovati. Odlikovanje će primiti netko od Levyjevih potomaka, a bit će mu uručeno u travnju. Zahvaljujući arhivskim zapisima doznalo se za sudbinu mladoga kemičara Levyja, rođenog u Nancyju 1875., koji je u Kanadu emigrirao 1903. zajedno sa suprugom i troje djece. U Europu se vratio 1912. kako bi prisustvovao jednome pogrebu, nakon čega se ukrcao u Titanik da bi se vratio obitelji.

ŽENEVA

U Švicarskoj je krajem 2011. godine živjelo oko 1,7 milijuna stranaca, što je tri posto više nego krajem 2010., objavio je u ponedjeljak Ured za migracije u Bernu, ističući da je većina pridošlih iz zemalja članica EU-a. Prošle je godine u Švicarsku imigriralo 142.470 stranaca, dok je zemlju napustilo njih 64.038. Najviše je u Švicarsku došlo Nijemaca (12.601), Portugalaca (11.018), Kosovara (8.923) i Francuza (4.370). Švicarsku je najviše napustilo građana Srbije (10.386), BiH (1.053), Hrvatske (1.011), Šri Lanke (941) i Turske (452). Govoreći u apsolutnim brojkama, Talijani su najbrojniji stranci u Švicarskoj s njih 290.546, a čine 16 posto svih stranaca u toj zemlji.

KOELN

Stotine tisuća gledatelja pozdravljalo je u ponedjeljak tradicionalnu karnevalsku povorku u Koelnu, među kojima su se našle i maske od papier-machea koje predstavljaju Nicolasa Sarkozyja kao Napoleona u zagrljaju njemačke kancelarke Angele Merkel. Karneval u Koelnu, koji stanovnici nazivaju i "Peto godišnje doba", poznat je po glavnom maskenbalskom događaju, tzv. Ružinom ponedjeljku (Rosenmontag) kada velika maskirana povorka prolazi gradskim ulicama, a na kolima figuriraju poznate osobe iz njemačkog političkog života, ali i svjetske političke scene. Jedna od žrtava karnevalskog izrugivanja ne samo u Koelnu već i u Duesseldorfu je Christian Wulff, njemački predsjednik koji je u petak podnio ostavku nakon oštrih kritika javnosti zbog sumnje u korupciju.

SARAJEVO

Bosanskohercegovački književnik Dževad Karahasan ovogodišnji je dobitnik najuglednije njemačke književne nagrade "Heinrich Heine" i ujedno prvi književnik koji je zaslužio to priznanje a dolazi s područja izvan njemačkog jezičnog kruga, objavio je u ponedjeljak radio Deutsche Welle (DW). Karahasanu je ova nagrada uručena 17. veljače u Dusseldorfu, a dodijelio mu ju je Joseph Kruse, predsjedatelj društva "Heinrich Heine". Lothar Mueller, književni kritičar i novinar lista "Sueddeutsche Zeitung", u prigodnom je govoru na svečanosti dodjele nagrade podsjetio na Karahasanovu nebičnu životnu sudbinu, od rođenja u tadašnjem Duvnu preko rata u Sarajevu koje će bitno obilježiti njegovo stvaranje kroz "Dnevnik selidbe" i njegova bipolarna života između toga grada te Graza i Berlina. "Karahasan se uzdiže ne samo stilom i jezikom već i svojom interpretacijom vremena i prostora", kazao je Mueller. Sam Karahasn je kazao kako mu nagrada "Heinrich Heine" puno znači kako zbog samog tog pisca tako i zbog onih koji su tu nagradu dobili prije njega.

BOSTON

Život u zagađenoj sredini, primjerice gusto naseljenom gradu ili u blizini prometne autoceste može donijeti veće izglede za srčani ili moždani udar te dugoročno ugroziti mentalne funkcije poput pamćenja, pokazala su dva američka istraživanja i jedno francusko istraživanje. Prvo američko istraživanje utvrdilo je da je kod građana Bostona rizik od moždanog udara bio 34 posto veći samo nekoliko dana nakon što je zabilježen porast zagađenosti a drugo koje je obuhvatilo 20 tisuća žena utvrdilo je brže slabljenje funkcije pamćenja kod onih žena koje su živjele u zagađenijim dijelovima Sjedinjenih Država.

ŽENEVA

Pismo glasovita fizičara Alberta Einsteina iz 1917. u kojemu on hvali vrline Švicarske, Galerie Fischer će prodati na dražbi koju će u lipnju organizirati u Luzernu. Pismo je bilo upućeno industrijalcu i političaru Waltheru Rathenauu, njemačkom Židovu koji je 1922. imenovan ministrom vanjskih poslova Reicha. Iste godine ubio ga je ekstremni desničar. Albert Einstein, koji je 1901. dobio švicarsko državljanstvo, zauzima se u tom pismu za male države u Njemačkoj koje ne bi bile veće od okruga. Navodeći Švicarsku kao primjer, Einstein pak ocjenjuje da su njezini kantoni tako maleni da ondje treba uvesti savezni sustav koji će preuzeti sve funkcije države.

LONDON

Glumac Denzel Washington, član američke Akademije filmskih znanosti i umjetnosti, glasovao je za svoje favorite za ovogodišnjeg Oscara, ali je u razgovoru za Sky News priznao da njegova supruga bira kome će dati glas. Washington, dvostruki dobitnik Oscara, jedan je od stotina glumaca koji, kao članovi Akademije, glasuju za nominirane za Oscare. Tijekom promocije svog novog filma "Safe Housea", slavni je glumac priznao da njegova supruga Pauletta, s kojom je u braku 28 godina, zapravo glasuje umjesto njega. "Ona gleda sve filmove koje nam pošalju. Ja pogledam ponešto, ali ona gleda sve. Iskreno, ona je ta koja odlučuje kome ide glas", kazao je Washington za Sky News.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙