FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rektori zabrinuti smanjenim dijelom proračuna za zaposlene

ZADAR, 17. veljače 2012. (Hina) - Na sjednici Rektorskoga zbora u Zadru danas se raspravljalo o proračunu za visoko obrazovanje i znanost koji je u dijelu za zaposlene smanjen oko 300 milijuna kuna.

Predsjednik Rektorskoga zbora i rektor zadarskoga Sveučilišta Ante Uglešić istaknuo je da rektori nikako ne mogu biti zadovoljni takvim proračunom. "Moramo dobiti jasnu strategiju kako ćemo provoditi taj proračun. Kolektivni ugovori i sva druga materijalna prava, napredovanja nastavnika i znanstvenih suradnika i novaka – problemi su s kojima ćemo se morati suočiti, a da bismo ih riješili, moramo imati jasne smjernice kako provesti ovako smanjen proračun na našim sveučilištima", rekao je rektor Uglešić.

Proračun je restriktivan, ocijenio je rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš te izrazio zabrinutost i nezadovoljstvo takvim stanjem.

"Želimo upozoriti da je ovakva situacija neizvjesna i teško održiva i prijeti da cijeli sustav krene prema sve lošijim uvjetima rada. Ovaj proračun oslikava nedostatak ambicioznosti prema promjenama u sustavu. Razumijemo trenutačnu situaciju u kojoj se nalazimo, ali dugoročno se moramo pitati kako da tu ambiciju potaknemo i kako da pokrenemo te promjene", istaknuo je rektor Bjeliš.

Na sjednici Rektorskoga zbora bili su i pomoćnici ministra Saša Zelenika i Ružica Beljo–Lučić. Na dnevnom redu bili su i upisi na studij ekonomije, a pomoćnica ministra Ružica Beljo-Lučić rekla je da ekonomski fakulteti na sveučilištima u Zagrebu i Osijeku neće moći upisivati studente u svojim dislociranim studijima.

Ministarstvo od njih zahtijeva da načine akcijske planove kako bi se u roku od tri godine omjer nastavnika i studenata smanjio na jedan prema 30.

"To bi značilo da će upisne kvote u sljedećoj akademskoj godini biti smanjene", objasnila je Beljo–Lučić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙