FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 17. veljače 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

BEČ - Tradicionalni 56. bal u Bečkoj državnoj operi "Opernball", koji nazivaju i Bal Republike, otvoren je u četvrtak navečer u toj opernoj kući okupivši brojne uglednike iz političkog, gospodarskoj i kulturnog života Austrije i njihove goste iz inozemstva, među kojima je kao gost austrijskog saveznog kancelara Wernera Faymanna i predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović. Bal je jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u austrijskog metropoli. Održava se pod pokroviteljstvom austrijskog predsjednika Heinza Fischera koji ga je ocijenio velikom svečanošću duge tradicije, a kako je rekao, prigoda je i za razgovore i susrete. Bal balova tradicionalno okuplja austrijski državni vrh, uglednike iz političkog, gospodarskog i kulturnog života, te njihove goste iz inozemstva. Počasni gost austrijskog kancelara Wernera Faymanna je hrvatski premijer Zoran Milanović sa suprugom Sanjom koji je uoči susreta sa svojim domaćinom u sjedištu austrijske vlade izjavio da je poziv austrijskog kancelara "lijepa gesta". Hrvatski premijer pratio je svečano otvorenje u glavnoj loži u kojoj je bio austrijski državni vrh te kao gost austrijskog predsjednika Fischera i glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon. Austrijski kancelar Faymann na balu je izjavio da je ovo posebna večer te da mu je drago što mu je gost predsjednik hrvatske vlade s kojim ima mnogo tema za razgovore.

UJEDINJENI NARODI - Opća skupština Ujedinjenih naroda, tijelo od predstavnika 193 članice s velikom je većinom prihvatilo u četvrtak neobvezujuću rezoluciju kojom se podupire plan Arapske lige da sirijski presdjednik Bašar al-Asad odstupi. U prvome se brojanju činilo da je rezolucija, slična onoj na koju su Rusija i Kina 4. veljače uložile veto, dobila 137 glasova, 12 je bilo protiv, a 17 suzdržanih, ali tri su se izaslanstva potužila da njihov glas nije registriran na elektronskoj ploči. Rusija i Kina bilo su među zemljama koje su glasale protiv nove rezolucije.

ATENA/BRUXELLES - U četvrtak su porasle nade da je Grčka napokon učinila dovoljno da zasluži drugi paket financijske pomoći vrijedan 130 milijarda eura jer je Atena osmislila nove proračunske rezove koje su tražili međunarodni financijeri. Grčkoj vrijeme istječe, piše Reuters, i nužna su joj nova sredstva kako bi izbjegla kaotičan prestanak plaćanja kad joj 20. ožujka na naplatu sjedne 14,5 milijarda eura duga. Pošto se odustalo od prijedloga da se paket pomoći isplati tek nakon grčkih izbora, kroz sve dublje neslaganje Atene i sjevernih zemalja 17-člane eurozone probio se tračak optimizima. "Blizu smo rješenja. Ako netko ne dođe s nekom zamisli koja bi potkopala cijeli dogovor, prihvatit ćemo ga u ponedjeljak", tako je jedan dužnosnik opisao redoviti sastanak ministara financija EU-a u Bruxellesu. Glasnogovornik grčke vlade potvrdio je da Grčka u ponedjeljak očekuje od eurozone zeleno svjetlo. Euro je narastao, a europske su se dionice oporavile.

EDINBURGH - Britanski premijer David Cameron emotivno je u četvrtak pozvao Škote da ostanu u Ujedinjenome Kraljevstvu te im ponudio više samostalnosti u zamjenu za odbacivanje nezavisnosti. Škotska nacionalistička vlada koja već kontrolira dio potrošnje iz vlastitoga parlamenta u Edinburghu, želi krajem 2014. održati referendum koji bi možda dokrajčio 300 godišnju uniju s Engleskom. Cameron se za očuvanje Unije založio u slikovitome glavnom gradu Škotske, a u govoru prepunom sentimentalnih povijesnih referenca ustvrdio je da je Škotskoj bolje u uniji s Engleskom. "Ta unija Škotsku čini snažnijom, sigurnijom, bogatijom i boljom", rekao je poslovnim čelnicima. "Naravno, Škotska može i sama. Mogla bi i Engleska, ali mnogo smo bolji zajedno", rekao je. Upozorio je Škotsku da joj samoj prijeti nesigurna gospodarska budućnost, kao što to najčešće čine londonski političari kad se zalažu za očuvanje unije.

PARIZ - Jean Marie Le Pen, utemeljitelj Nacionalne fronte, stranke francuske krajnje desnice, u četvrtak je na sudu u Parizu proglašen krivim što je odobravao ratne zločine i osuđen na tromjesečnu uvjetnu kaznu. Sud je Le Pena, oca francuske predsjedničke kandidatkinje Marine Le Pen, kaznio i s deset tisuća eura globe jer je rekao da nacistička okupacija Francuske u Drugome svjetskom ratu "nije bila previše nehumana, čak i uz velike pogreške, neizbježne u zemlji od 550 tisuća četvornih kilometara". Odvjetnik Wallerand de Saint-Just rekao je da je presuda "potpuno skandalozna" te najavio žalbu 83-godišnjega bivšeg padobranca i počasnoga predsjednika stranke kojoj je od lani na čelu njegova kći. Presuda se odnosi na Le Penove misli objavljene 2005. u desničarskome tjedniku, a sud je ocijenio da je kriv za odobravanje ratnoga zločina i dovođenje u pitanje zločina protiv čovječnosti". "To neće imati nikakva utjecaja na izbornu kampanju Marine Le Pen", rekao je odvjetnik. Uoči predsjedničkih izbora 22. travnja Marine Le Pen u anketama je treća. Nakon prvoga kruga ostaje dvoje kandidata koji idu u drugi krug 6. svibnja.

COMAYAGUA - Preživjeli u požaru u zatvoru u Hondurasu, u kojem je poginulo više od 350 zatvorenika, optužili su čuvare da su pustili zatvorenike da umru u svojim ćelijama te da su čak pucali na one koji su pokušali pobjeći kako bi se spasili od požara. Obitelji žrtava, preživjeli i stručnjaci tvrde da su za tragediju, u kojoj su stradali mnogi koji nisu bili osuđeni, krivi pretrpanost zatvora, nemar čuvara i zatvorski sustav koji ne funkcionira. Preživjeli pričaju o paklu koji je uslijedio nakon izbijanja požara i krikovima zatvorenika zarobljenih u svojim ćelijama kojima čuvari nisu htjeli pomoći. Iz požara se uspjelo spasiti oko 850 zatvorenika, od kojih se većina probila preko krovišta, ali njih 359 nije pronašlo izlaz.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙