FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSS traži od vlade da na mljekare ne šalje policiju, nego subvenciju

ZAGREB, 16. veljače 2012. (Hina) - Hrvatska seljačka stranka (HSS) zatražila je danas od vlade da "na mljekare ne šalje policiju, nego subvenciju", ističući da mljekari traže samo usklađivanje cijene mlijeka u Hrvatskoj s kretanjem cijena mlijeka na europskom tržištu te tvrde kako su se o tome prije dogovorili s mljekarama i Ministarstvom poljoprivrede.

HSS zahtijeva od vlade i Ministarstva poljoprivrede da odmah počnu rješavati problem, ponajprije novcem za intervencije iz državnog proračuna, te da se nastave mjere prekinute 31. listopada 2011. do stabilizacije tržišta "kako bi se zaštitilo hrvatske proizvođače mlijeka od propadanja i kako bi se sačuvala egzistencija 5000 proizvođača i 20.000 stanovnika".

Ta stranka u prioćenju navodi kako se u Hrvatskoj otkupna cijena mlijeka izračunava u skladu s "promemorijom koju su potpisali predstavnici proizvođača mlijeka, prerađivača mlijeka i Ministarstva poljoprivrede u ožujku 2009., gdje su ključni pokazatelji za formiranje cijene prosječna cijena mlijeka u svih 27 zemalja EU-a i srednja vrijednost kretanja tečaja eura u posljednja tri mjeseca".

"Upravo činjenica da je u model izračuna cijene mlijeka u Hrvatskoj uključen prosjek cijena mlijeka u 27 članica Europske unije jasno govori u prilog činjenici da je kretanje cijene mlijeka u Hrvatskoj u skladu s kretanjem cijena mlijeka na europskom tržištu te da hrvatski proizvođači mlijeka ne traže ništa drugo osim onog što je prije dogovoreno s mljekarama i Ministarstvom poljoprivrede", navodi HSS.

Budući da cijena mlijeka u Hrvatskoj ne odstupa od cijena u većini zemalja EU-a (oko 0,34 eura), HSS smatra kako "nema razloga za jednostrani prekid dosadašnjega, usuglašenog načina izračuna cijene mlijeka, a na štetu proizvođača".

Navodi kako se u Hrvatskoj godinama smanjuje broj proizvođača mlijeka, a snižavanje cijene mlijeka u ovom trenutku dovelo bi u daljnju opasnost od brzog propadanja mnoge manje proizvođače mlijeka s proizvodnjom do 20.000 kilograma mlijeka na godinu, a gubitak 5000 takvih manjih farmi značio bi smanjenje proizvodnje na godišnjoj razini u Hrvatskoj za 100 milijuna kilograma mlijeka.

"Kome odgovara da se u Republici Hrvatskoj smanjuje proizvodnja mlijeka i zatvaraju govedarske farme?" pitaju u HSS-u. Također pitaju koje je odgovore s tim u vezi spremno ponuditi Ministarstvo poljoprivrede i kakva je njegova politika prema tom problemu te kako će se zaštiti proizvođači mlijeka.

HSS navodi kako je Ministarstvo poljoprivrede u jučerašnjem priopćenju za javnost navelo da će pratiti stanje na tržištu mlijeka te djelovati u skladu s potrebama i mogućnostima, a ta se stranka pita koje su to mogućnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙