FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se pad Crobexa zbog dionice HT-a

ZAGREB, 16. veljače 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi očekuje pad Crobexa jer se dionicom HT-a od danas trguje bez prava sudjelovanja u isplati predujma dividende, a ni vijesti iz eurozone ne daju ulagačima razloga za optimizam.

Svih 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuje danas pad Crobexa.

Crobex indeks pao je jučer 0,97 posto, na 1.729 bodova, a Crobex10 0,9 posto, na 967 bodova. Nakon četiri dana neprestanog pada, indeksi su ponovo skliznuli u negativno područje u odnosu na početak godine - Crobex za 0,64, a Crobex10 za 0,93 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je jučer 17,7 milijuna kuna, što je otprilike tri milijuna manje nego dan prije.

Više od polovine prometa odnosilo se na dionicu HT-a koja je privukla kupce dividendom od 22,14 kuna po dionici, što daje dividendni prinos od 9 posto. Predujam dividende od 11,07 kuna bit će isplaćen 27. veljače vlasnicima dionica koji su upisani u evidenciju SKDD na dan 20. veljače.

„U najboljem slučaju na domaćem tržištu očekujem stagnaciju indeksa s negativnim predznakom, prije svega zbog nestabilnosti u eurozoni, ali i zbog dionice HT-a, kojom se od danas trguje bez prava sudjelovanja u isplati predujma dividende“, ističe Tamas Nagy, voditelj trgovanja u investicijskom društvu Abacus brokeri.

A na svjetskim su burzama indeksi pali zbog neizvjesnosti u vezi grčke dužničke krize. Dow Jones indeks u srijedu je pao 0,76 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,54, a Nasdaq indeks 0,55 posto.

Jutros su i na azijskim te europskim burzama cijene dionica pale, kao i tečaj eura.

Niti nakon jučerašnje tri i pol satne telefonske konferencije ministara financija eurozone nisu riješena sva pitanja kako bi se donijela odluka o drugom paketu međunarodne pomoći Ateni. Ta bi pitanja trebala biti riješena do redovitog sastanka ministara idućega ponedjeljka, no s obzirom na odugovlačenja pregovora nije sigurno da će Grčka dobiti tu pomoć i tako izbjeći bankrot.

„Ako se po jutru dan poznaje, očekuje nas još jedna u nizu politička trakavica u vezi grčke dužničke krize. Čini se da pojedini visoki europski dužnosnici ne žele Grčku u eurozoni. Konstantno odgađanje rješavanja grčke krize i strah od bankrota te zemlje dovode do pojačane nestabilnosti na tržištima, a najviše su pod pritiskom dionice u financijskom sektoru“, ističe Nagy.

Financijski sektor pod pritiskom je i zbog najave agencije Moody's o snižavanju rejtinga vodećih banaka zbog njihove izloženosti dužničkoj krizi eurozone.

„U prilog nestabilnosti na tržištima idu i financijska izvješća kompanija u svijetu. Iako većina sadrži dobre rezultate poslovanja, poslovne procjene menadžmenta poprilično su konzervativne. U svakom slučaju, za daljnju rast na svjetskim tržištima kapitala nedostaje snažni katalizator, poput primjerice rješavanja grčke krize“, ocjenjuje Nagy.

Nove smjernice investitorima će danas dati mjesečni izvještaj ECB-a za veljaču, te novi podaci s američkih tržišta nekretnina i rada, zaključuje Nagy.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙