FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobexi ojačali šesti dan zaredom

ZAGREB, 9. veljače 2012. (Hina) - U živahnom trgovanju na Zagrebačkoj burzi Crobexi su danas porasli šesti dan uzastopno, pri čemu su u najvećem fokusu investitora dionice HT-a, Croatia osiguranja i građevinskog sektora.

Crobex indeks oko podneva bio je u plusu 0,48 posto na 1.777 bodova, a Crobex10 0,4 posto, na 999 bodova. U proteklih šest dana Crobex je na dobitku 2,89 posto, a Crobex10 2,77 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 6,9 milijuna kuna, što je otprilike 2 milijuna više nego jučer u ovo doba.

„Lijep je i živahan dan na domaćem tržištu dionica. U manje od dva sata trgovanja obavljeno je čak 862 transakcije, što je impresivno s obzirom na prethodnu dugotrajnu letargiju“, kaže Roman Rinkovec, nezavisni burzovni analitičar.

Kako dodaje, tome doprinosi pozitivno raspoloženje na svjetskim burzama, ali i najave privatizacija HPB-a, Croatia osiguranja i drugih kompanija koje su u većinskom ili manjinskom vlasništvu države.

„Dobrom raspoloženju investitora doprinose i vijesti iz poslovnog sektora proteklih dana o brojnim sklopljenim poslovima. Također, investitori se pozicioniraju i pred objavu poslovnih rezultata najvažnijih kompanija idućega tjedna“, ističe Rinkovec.

Ipak, dodaje Rinkovec, trenutno je na domaćem tržištu mnogo špekulativnog kapitala, zbog čega i vidimo snažan skok cijena dionica u kratkome roku po principu 'kupuj glasinu, a prodaj činjenicu', pa poziva investitore na oprez.

Najveći promet do podneva ostvaren je dionicom HT-a, 1,43 milijuna kuna. Cijena joj je ojačala 0,33 posto, na 240 kuna.

Po likvidnosti slijedi dionica Ingre, s 1,15 milijuna kuna prometa, i skokom cijene za 13,4 posto, na 4,74 kuna.

Ta kompanija jučer je predala Ministarstvu zdravlja na korištenje novu kliniku za tumore, dok će se prijepori o dodatnim troškovima naknadno rješavati.

I ostatak građevinskog sektora i danas ostvaruje snažan skok cijena. Tako je dionica Hidroelektre niskogradnje poskupjela 6,86 posto, IGH 5,9 posto, a Tehnike i Dalekovoda 4 posto.

Među milijunaše, pak, još se uvrstila i dionica Croatia osiguranja. Cijena joj je ojačala za više od 12 posto, na 6.638 kuna. Ta dionica u većem je fokusu ulagača posljednjih dana zbog najava iz Vlade o njezinoj privatizaciji.

Na europskim burzama, pak, danas su cijene dionica blago ojačale, jer se investitori nadaju uspješnom okončanju grčke dužničke krize. Trenutno su londonski Ftse, pariški CAC i frankfurtski DAX u plusu između 0,15 i 0,44 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙