FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kotromanović primio norveškog i češkog veleposlanika

ZAGREB, 15. veljače 2012. (Hina) - Ministar obrane Ante Kotromanović primio je u srijedu u posjet veleposlanika Norveške Henrika Ofstada i Češke Karela Kuehnla, priopćeno je iz MORH-a.

Veleposlanik Ofstad je istaknuo vrlo dobru bilateralnu suradnju dviju prijateljskih zemalja.

Kotromanović je izrazio zadovoljstvo ostvarenom suradnjom dviju prijateljskih zemalja na vojno-tehničkom području, osobito u suradnji pri opremanju hrvatskih borbenih oklopnih vozila oružanim stanicama. Zahvalio je Norveškoj na donacijama u akcijama uništavanja neperspektivnog streljiva te u akcijama humanitarnog razminiranja. Dvije strane suglasile su se kako ima prostora za nove inicijative, poput suradnje obalnih straža dviju zemalja.

Hrvatska i Norveška dijele mišljenje o potrebi dodatnih napora za integriranje cijele regije u euroatlantske integracije te pružaju aktivnu potporu ubrzanju tih procesa u zemljama jugoistočne Europe. Kotromanović je istaknuo kako je regionalna stabilnost hrvatski interes, kaže se u priopćenju.

Kotromanović i veleposlanik Ofstad razmijenili su i iskustva i mišljenja o angažmanu oružanih snaga dviju zemalja u mirovnim operacijama u Afganistanu i na Kosovu.

Kotromanović je u razgovoru s češkim veleposlanikom izrazio uvjerenje kako će se suradnja dviju zemalja na obrambenom području, osobito na planu obuke i treninga intenzivirati. Razgovaralo se o projektu zajedničke zrakoplovne obuke koja bi se mogla ponuditi i drugim zemljama članicama NATO-a, ali i zemljama regije. Govorili su i o potrebi suradnje NATO-a i EU-a kad su u pitanju njihove inicijative, popout NATO Smart Defence i EU Pooling & Sharing, kako bi se izbjeglo nepotrebno udvostručavanje i trošenje ograničenih sredstava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙