FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Inicijativa "I ja sam embrij" u Saboru

ZAGREB, 15. veljače 2012. (Hina) - Predstavnici inicijative "I ja sam bio embrij" danas su se u Hrvatskom saboru još jednom usprotivili najavljenim izmjenama Zakona o medicinskoj oplodnji (MO), kojima bi ponovno bilo moguće zamrzavanje zametaka, te su zastupnicima HDZ-a i HSP-a Ante Starčević predstavili alternativnu metodu liječenja neplodnosti "Fertility care system" koja, po njima, predstavlja alternativu MO, a jamči zaštitu ljudskog života od njegova začeća.

Na prezentaciji, na koju su bili pozvani svi saborski zastupnici, bilo je prisutno njih desetak.

Voditelj Inicijative Krešimir Miletić kazao je kako je zdravstvenim ustanovama danas zaleđeno 12 tisuća embrija te da ministar zdravlja izmjenama Zakona o MO želi ozakoniti metodu kojom će biti zamrznute, kako je rekao, "nove tisuće i tisuće djece u frižiderima hrvatskih bolnica".

"Ljudski život ne počinje u petom mjesecu trudnoće kako to tvrdi ministar Ostojić već začećem, a svaki ljudski život zaslužuje poštivanje i dostojanstvo ljudske osobe", rekao je Miletić. Takvu, kako je rekao, ministrovu tvrdnju te onu da život počinje tek rođenjem nazvao je uvredljivom i diskriminatornom te članovi inicijative drže da predložene izmjene zakona treba odbaciti.

Predstavnici inicijative predstavili su zastupnicima metodu "Fertility care system", kao prirodnu metodu alternativnu MO, a koja omogućuje nepodnim parovima da ostvare željenu trudnoću i dobiju dijete prirodnim putem. Riječe je, kažu, o sustavnom individualnom pristupu u liječenju muške i ženske neplodnosti koji jamči uspjeh, a uspješniji je od metoda medicinski potpomognute oplodnje.

Saborski zastupnik HDZ-a Davor Ivo Stier kazao je da država mora iskazati solidarnost prema neplodnim parovima, a država postupati u skladu s Ustavom koji jamči zaštitu ljudskog života. Stier također drži da je potrebno uzeti u obzir i dostignuća znanosti koja je utvrdila da ljudski život počinje začećem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙