FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Spomen-ploča počasnoj građanki Dubrovnika Kathleen Wilkes

DUBROVNIK, 1. veljače 2012. (Hina) - Ispred crkve sv. Đurđa u Pilama danas je otkrivena spomen-ploča počasnoj građanki Dubrovnika dr. Kathleen Wilkes.

Spomen-ploču otkrili su gradonačelnik Andro Vlahušić i predsjednica Gradskog vijeća Olga Muratti, a postavljena je na inicijativu skupine građana koju su vodili ratni gradonačelnik Dubrovnika Pero Poljanić i dugogodišnja izvršna tajnica Interuniverzitetskog centra Berta Dragičević.

"Ova spomen-ploča i priznanje dubrovačkoga Gradskog vijeća samo je mali dio zahvalnosti koju Dubrovčani mogu dati osobama poput Kathleen Wilkes", rekao je dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić te podsjetio kako je ona tijekom srbocrnogorske agresije koristila svaku priliku da pomogne Dubrovniku.

Kathleen Wilkes proglašena je 1993. godine počasnom građankom Dubrovnika i to zbog nesebičnosti iskazane u Domovinskom ratu, kada je odbila napustiti opkoljeni Dubrovnik te je kao ugledna filozofkinja i međunarodno priznata stručnjakinja svijet upoznavala sa strahotama agresije na Dubrovnik.

Umrla je u Oxfordu 2003. godine u 58. godini, a po njezinoj želji, pepeo joj je rasut u more ispod dubrovačkih zidina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙