FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Službeni početak IPA 2009 projekta "NATURA 2000 upravljanje i monitoring"

ZAGREB, 20. siječnja 2012. (Hina) - Službeni početak IPA 2009 projekta "NATURA 2000 upravljanje i monitoring - NATURA MANMON" u vrijednosti od 1.250.000 eura svečano je danas obilježen u Zagrebu, u nazočnosti ministrice zaštite okoliša i prirode Mirele Holy i šefa Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj veleposlanika Paul Vandorena.

Cilj je tog projekta, koji je počeo u listopadu 2011. i trajat će do travnja 2013., pomoći Hrvatskoj u provedbe EU Direktive o staništima i Direktive o pticama kroz izradu planova upravljanja za šest potencijalnih NATURA 2000 područja te kroz postavljanje sustava monitoringa za odabrane vrste i staništa, istaknula je načelnica Odjela za ocjenu prihvatljivosti zahvata za prirodu u Državnom zavodu za zaštitu prirode Ramona Topić.

Pojasnila je kako je NATURA 2000 ekološka mreža Europske unije koja se sastoji od područja važnih za očuvanje ugroženih vrsta i staništa na europskoj razini. Svaka zemlja članica mora izdvojiti područja u tu mrežu i time doprinijeti očuvanju vrsta i staništa. Od vrsta s EU direktiva u Hrvatskoj je prisutno 87 vrsta ptica, 136 ostalih vrsta (vodozemci, gmazovi, ribe, sisavci, različiti beskralješnjaci i biljke) te 72 stanišna tipa. Za sve te vrste i staništa moramo izdvojiti područja koja će sačinjavati hrvatski dio mreže NATURA 2000, istaknula je Topić. Rekla je kako je Hrvatska predložila dopunjenje direktive o staništima sa 13 vrsta i dva stanišna tipa koja odražavaju hrvatske specifičnosti, te da su to uglavnom ribe koje pripadaju Jadranskom sljevu (krškom području Hrvatske), a i staništa su vezana uz krš - mediteranske vlažne livade i sedrene barijere (Plitvička jezera, kanjon Une i Krka).

Ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy istaknula je kako nas i u problematici zaštite prirode, iako nije toliko bremenito s problemima kao područje zaštite okoliša, čekaju jako veliki izazovi, upravo vezani uz projekt NATURA 2000.

"Znamo da ćemo morati iznaći jako dobre načine za financiranje onog što nas obvezuje u tom dijelu. Zbog toga je taj projekt izuzetno važan u tom smislu i veselim se što je dogovoreno financiranje od milijun i dvjestopedeset tisuća eura", istaknula je Holy. Dodala je da se nada izuzetno dobroj međuresorskoj suradnji te da ovaj skup vidi kao početak jedne jako dobre suradnje.

Šef Delegacije EU u RH veleposlanik Paul Vandoren rekao je da je NATURA 2000 još jedan značajan projekt iz područja zaštite prirode i okoliša. Istaknuo je da je hrvatska bioraznolikost jedinstvena u Europi i treba ju zaštititi.

Ravnatelj Državnog zavoda za zaštitu prirode Davorin Marković rekao je kako se nada da će NATURA 2000 biti završena kroz dva do tri mjeseca i da će Hrvatska spremno ući u Europsku uniju. "Ovaj projekt je vrlo važan i od njega očekujemo mnogo. Državni zavod za zaštitu prirode je u tom pogledu dosegnuo priličnu razinu znanja i sposobnosti, pa očekujemo i da će nam vrijedni konzultanti pomoći da napravimo korak dalje", rekao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙