FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grčka i Iran podigli cijene nafte na početku tjedna

LONDON, 13. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima nakon što je grčki parlament usvojio mjere štednje koje su međunarodni zajmodavci postavili kao uvjet za drugi paket pomoći a potporu naftnim tržištima pružaju i nastavljene napetosti oko Irana.

Cijena barela sirove nafte na londonskom je tržištu bila skuplja za dolar i iznosila 118,31 dolara. U prošlom je tjednu nafta poskupjela 2,6 posto. Na američkom je tržištu barel bio u plusu 97 centi i njime se trgovalo po 99,64 dolara.

Tržišta je ohrabrilo usvajanje mjera štednje u grčkom parlamentu, koje su međunarodni zajmodavci postavili kao uvjet za drugi paket pomoći a time i za izbjegavanje grčkog bankrota.

U takvom je okruženju dolar oslabio prema košarici ključnih valuta, što jača kupovnu moć imatelja ostalih valuta a time i potražnju za naftom.

Ulagači istodobno strahuju od eskalacije napetosti na Bliskom istoku, nakon što je iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad u subotu izjavio da će Iran uskoro objaviti napredak u nuklearnom istraživanju.

"Iran želi ovih dana svijetu pokazati svoje nuklearne kapacitete i to bi po našem mišljenju moglo pružiti dodatnu potporu cijenama nafte u regiji, s obzirom na zaoštravanje napetosti", navode analitičari ANZ-a u izvješću.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte OPEC-a na svojoj internetskoj stranici u ponedjeljak objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 116,41 dolara, što znači da je bila za 14 centi viša nego u četvrtak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙