FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Smanjene zalihe u SAD-u i optimizam u vezi s Grčkom podigli cijene nafte

LONDON, 8. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima, potaknute padom zaliha u Sjedinjenim Državama i optimizmom u vezi sporazuma o grčkom dugu.

Cijena barela sirove nafte na londonskom je tržištu porasla 20 centi, na 116,43 dolara. Na američkom je tržištu barel poskupio 1,02 dolara, na 99,43 dolara.

Naftna tržišta crpila su u srijedu potporu iz optimizma da bi pregovori o restrukturiranju grčkog duga napokon mogli uroditi plodom, čime bi se stvorili uvjeti za sastavljanje drugog paketa pomoći za Grčku, te bi se izbjegao njezin bankrot.

Cijene nafte podigle su i bojazni u vezi s opskrbom nakon što su najnoviji podaci iz SAD-a pokazali neočekivan pad zaliha sirove nafte u prošlom tjednu. Američki institut za naftu (API) izvijestio je da su se zalihe u prošlom tjednu smanjile za čak 4,5 milijuna barela dok su analitičari očekivali njihov rast za 2,4 milijuna barela.

Američka je vlada u međuvremenu povisila prognoze globalnog rasta potražnje za naftom u 2012. i 2013., upozoravajući da bi se stanje u opskrbi istodobno moglo zategnuti budući da zemlje-proizvođači izvan Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) zaostaju u povećanju proizvodnje.

I u Europi su se zalihe našle pod pritiskom jer su zbog niskih temperatura neki operateri električne energije prisiljeni uključivati u proizvodnju i elektrane s pogonom na naftu kako bi zadovoljili potražnju.

Ulagači sada pozorno očekuju službene tjedne podatke američke vlade o zalihama koji će biti objavljeni tijekom dana kako bi stekli precizniju sliku o stanju potražnje u najvećem potrošaču SAD-u.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u srijedu je na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 114,68 dolara, što znači da je bila za 1,28 dolara viša nego u ponedjeljak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙