FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kardinal Bozanić u katedrali na Stepničevo

ZAGREB, 10. veljače 2012. (Hina) - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je večeras na Stepinčevo misu u Zagrebačkoj prvostolnici istaknuvši kako su uslišane molitve blaženom Alojziju za pohod pape Benedikta XVI. Hrvatskoj, koji je, kako drži, progovorio novom snagom i porukom za Crkvu i hrvatski narod, osvježio vjerničku radost i nadu te vratio ponos narodu.

Kardinal je ocijenio kako je govor Stepinčeva života bio vidljiv i u papinu govoru svijetu kulture, znanosti, politike, gospodarstva, predstavnicima religija, kada je u središte razmatranja stavio oblikovanje savjesti i važnost promicanja logike darovanosti, s pozivom da se razum i sloboda čuvaju otvorenima prema njihovu nadnaravnom temelju.

"I kada je govorio mladima o ljudskoj čežnji za srećom, o dubokim traženjima smisla i o opasnosti da ljudi svoje pouzdanje stave u nešto što ne ispunja tu čežnju vidjeli smo u pozadini lik našega blaženika", rekao je Bozanić dodavši kako se Stepinčeva zauzetost za obranu i dostojanstvo obitelji i braka vidjela dok je Sveti otac govorio našim obiteljima o ljepoti i važnosti obitelji.

Podsjetivši kako je upravo Stepinac bezbroj puta upozoravao na pogubnost koja prijeti našem narodu, Europi i svijetu, ako se zanemari vrijednost obitelji i nepovredivost ljudskoga života od začeća do naravne smrti, kardinal je istaknuo kako su papine riječi na Hipodromu da se ne popušta sekulariziranom mentalitetu zvučale kao da slušamo pozive kardinala Stepinca.

Nadbiskup Bozanić je ocijenio kako smo po papinu pohodu primili zaokruženu sliku govora o kršćanskome humanizmu, koji polazi od temelja savjesti, prolazi putem traženja Božjega plana i stavljanja pouzdanja u Boga, te dodao, kako se po papinu pohodu, pazeći na nepovredivost dara života i na vrijednost obitelji u svim poteškoćama moglo osloniti na čvrstoću vjere koja se suobličuje Kristu, do trpljenja.

Ocijenio je kako je Stepinac bio učitelj pouzdanja i dobrote te istaknuo kako danas nitko ne može toliko zatvoriti oči da ne bi vidio pogubnost života koji ne računa s nadnaravnim temeljem. "Tamo gdje ne postoji zadnji razlog i smisao, rađa se malodušnost i očajanje", rekao je Bozanić istaknuvši kako smo danas suečeni s raširenim nasiljem.

Nasilje je, kako je ustvrdio, često odgovor na bezizlaznost, na očaj, što se iz nutarnje tjeskobe prenosi u svijet izvanjskoga, na druge ljude i na stvari.

Po Bozanićevim riječima društvo koje nije sposobno ili ne želi ponuditi ljudima značenje, otkrivati istinu o podrijetlu i cilju života, izbjegavajući pitanja o smislu trpljenja, otvara prostor za surogate, koji se očituju kao bijeg od života, posežući za sredstvima ovisnosti.

Ustvrdivši kako je pitanje nataliteta blisko povezano s pitanjem nade, istaknuo je kako je kršćanski gledano životni plan imati djecu te odgovoriti Bogu na poziv da se živi u braku muškarca i žene, kao obitelj. "I dok su neki na našem europskom kontinentu zazivali umiranje Boga i proglašavali njegovu smrt, čini se da umire čovjek, da umire život na zemlji", rekao je dodavši kako to umiranje započinje onda kada nestane poniznosti pred otajstvom života.

Istaknuo je kako se i u Hrvatskoj čuju glasovi koji ne djeluju ohrabrujuće, kada je posrijedi dar života. "Govori se olako, obescjenjujući stavove vjernika, pozivajući se na toleranciju prema različitosti mišljenja, kako bi se brzo otkrilo da je teško uspostaviti zdravo društvo bez suglasnosti o temeljnim pitanjima", rekao i zapitao "ima li važnijeg temelja od života?

Kardinal Bozanić smatra kako je i tamo gdje sve nije razvidno, nužno čuvati poniznost i okvire ljudske spoznaje. "Bez radosti i nade utemeljene u Bogu, ljudski govor lako sklizne u proizvoljnost i prisvajanje mjerodavnosti koju čovjek nema", rekao je Bozanić dodavši kako se tada počne glumiti gospodare života i smrti pa onda nije neobično izravno zagovaranje pobačaja ili eutanazije.

Ocijenio je kako bi bilo vrijedno zastati, razmotriti stavove, jer posrijedi je život, onaj isti koji nas povezuje s Izvorom svega što živi. "Tu leži ključ za razumijevanje poteškoća i radosti u odgojnim i obrazovnim procesima; u kulturi rada; u izgradnji odgovornosti; u brizi za potrebne; u umjetničkim izražajima; u govoru solidarnosti i dragovoljnosti", rekao je zagrebački nadbiskup i dodao kako se na toj podlozi povlače ključni potezi za život pojedinca i društva.

Podsjetio je i na Stepinčeve riječi upućene 1940. liječnicima kako je pobačaj i golemo socijalno zlo, koje je donijelo toliko nevolja ne samo pojedincima, nego čitavim familijama i teško ranilo stablo narodnog života.

Kardinal Bozanić je večeras pozvao vjernike da tijekom korizme sudjeluju u inicijativi pod nazivom "Misije u gradovima".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙