FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završen 52. teološko-pastoralni tjedan

ZAGREB, 26. siječnja 2012. (Hina) - Plenarnom raspravom u kojoj je jedna od tema bio i slab odziv birača na prošlonedjeljni referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji (EU) danas poslijepodne je u Međubiskupijskome sjemeništu na zagrebačkoj Šalati završen 52. teološko-pastoralni tjedan.

Crkva u Hrvatskoj u perspektivi europskoga društva bila je tema toga znanstveno-pastoralnog skupa što je počeo 24. siječnja u organizaciji Katoličkoga bogoslovnog fakulteta (KBF) Sveučilišta u Zagrebu.

U radu skupa sudjelovao je i veliki kancelar KBF-a i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić koji je u današnjoj raspravi istaknuo da najveći problem na referendumu nije koliko je birača bilo "za" a koliko "protiv" ulaska Hrvatske u EU, već to što je mali izlazak na referendum pokazao da hrvatske građane nije briga za sutra. Zato kardinala Bozanića brine što se to dogodilo hrvatskome narodu i uvjeren je da treba djelovati baš na tome da se to promijeni.

Pravnik i politolog Neven Šimac smatra da tolika izborna apstinencija nije kršćanska, a kao moguće razloge takva ponašanja spomenuo je da je EU 'napustio' Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu (BiH) kada su one napadnute, te da su pregovori o pristupanju Hrvatske bili 'iznurujući'.

Ipak, to za Šimca nije razlog da se ozbiljno ne pripremamo za aktivno djelovanje Hrvatske u EU-a zašto je, među ostalim, potrebno i obrazovati elite na čemu se u Hrvatskoj malo radi, a njihovu obrazovanju trebalo bi i moglo pridonijeti i Katoličko sveučilište.

U posljednjem predavanju na skupu pod naslovom "Vjernici laici: neiskorišten društveni i crkveni potencijal u Hrvatskoj" profesor na KBF-u Stjepan Baloban izložio je tu temu kroz tri točke - posebnu hrvatsku situaciju, vjernici laici kao neiskorišten društveni i crkveni potencijal u Hrvatskoj te spremnost vjernika laika na suradnju s Crkvom.

Rekao je da je sadašnja situacija vjernika laika bitno drukčija od one kada su, po stvaranju hrvatske države, oni bili izrazito aktivni u crkvenom i društvenom životu podsjetivši i na opća nacionalna okupljanja vjernika laika 1992. i 1995. u Zagrebu te 2001. u Osijeku.

Istaknuo je da je danas velik broj vjernika laika teološki obrazovan, bilo da je riječ o vjeroučiteljima ili o teolozima laicima s magisterijem i doktoratom.

Profesor Baloban smatra da unutar Crkve treba nastaviti raspravu o laikatu i posvetiti više vremena formaciji vjernika laika. Osvrnuo se i na empirijsko istraživanje iz 2009. čiji su rezultati objavljeni u posljednjoj "Bogoslovskoj smotri" a ukazuju na spremnost vjernika laika da surađuju s Crkvom.

Kardinal Bozanić istaknuo je pak da najprije treba poticati angažiranje laika u župama, a brine ga, kako je rekao, i to ne postaje li Crkva mjesto gdje se gubi motivacija za besplatnost, odnosno za dobrotvornost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙