FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zbog ekstremne hladnoće, dodatna briga za divljač

TIKVEŠ , 10. veljače 2012. (Hina) - Iznimno niske temperature i visoki snijeg problem su i za divljač koja teže dolazi do hrane pa djelatnici Odjela za lovstvo Hrvatskih šuma iz Osijeka imaju pune ruke posla.

"Iako se divlje životinje uglavnom dobro snalaze u zimskim uvjetima, kada je ovako ekstremna zima, zaleđena voda i visoki snijeg, neprestano obilazimo lovište Podravlje - Podunavlje i na hranilišta iznosimo znatno veće količine hrane nego što to inače činimo", rekao se stručni suradnik za lovstvo Branko Urošević.

Zbog esktremnih vremenskih uvjeta, zabranjene su sve aktivnosti u lovištu, osim prihranjivanja i brige za divljač, jer životinje imaju pravo na mir. Najviše se nosi sijeno i kukuruz te paletirana hrana.

Obilaskom lovišta Podravlje - Podunavlje, gdje je i u svijetu poznato tikveško lovište, nije isključeno da ćemo pronaći i smrznutu divljač, rekao je Urošević, dodajući kako je dosad nisu našli, a pravo stanje u lovištu vidjet će tek kad okopni snijeg.

Jeleni su počeli odbacivati rogovlje, a krda jelenske divljači grupiraju se i miruju na određenim koliko-toliko zaštićenim lokacijama od vremenskih uvjeta. U lovištu Podravlje - Podunavalje obitava matično stado od 1400 grla jelenske divljači i 600 komada divljih svinja.

Iako divljih zečeva više gotovo i nema u lovištima, upravo se ovih dana mogu vidjeti zečevi koji su također u potrazi za hranom, pa njima posebno donosimo kukuruz koji rado jedu, rekao je Urošević i zaključio da ekstremne zime nije bilo dugo, što im nalaže dodatnu brigu za divljač.

I djelatnici Javne ustanove Parka prirode Kopačkoga rita također stalno obilaze rit i brinu se o zimskim uvjetima svojih stanovnika. Glavni nadzornik Damir Opačić rekao je kako se životinje prilagođavaju zimskim uvjetima, no po zakonu prirode postoji i prirodna selekcija te se uvijek održe najjače jedinke, a to je ujedno jamstvo kvalitetnoga rasplodnoga gena.

Rekao je kako nisu našli smrznutu divljač te da se "veći broj labudova kreće jednom manjom depresijom u ritu, gdje se voda nije zamrznula upravo zbog njihova stalnog kretanja".

Te smo labude nazvali kopačkim ledolomcima, rekla je ravnateljica Javne ustanove Parka prirode Kopačkoga rita Biserka Vištica. Dodala je kako rit u svim godišnjim dobima i uvjetima ima svoje posjetitelje, pa tako "oni posebni zaljubljenici u zimske draži prekrasnoga Kopačkoga rita čije su vodene površine zaleđene, a sve ostalo pod debelim snježnim pokrivačem, uživaju u zimskim ljepotama".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙