FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proizvođači mlijeka najavljuju prosvjede

KARLOVAC, 9. veljače 2012. (Hina) - Predsjednik Udruge proizvođača mlijeka i mesa Karlovačke županije Davor Blažić najavio je da će njihovo članstvo, nezadovoljno otkupnom cijenom mlijeka, prosvjedovati idući utorak.

Prosvjedovat će, kao i sve članice Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka, sve dok se ne zaustavi, kako kaže, "zelenaško ponašanje Dukata prema proizvođačima mlijeka" i dok za pregovaračkim stolom predstavnici Vlade, proizvođača i prerađivača mlijeka ne dogovore za sve prihvatljivu i obvezujuću cijenu mlijeka.

Dukat je, naime, najavio da za veljaču više neće obračunavati otkupnu cijenu prema Promemoriji iz 2009. godine, po kojoj se hrvatskim proizvođačima cijena formira prema prosjeku otkupnih cijena mlijeka u zemljama članicama EU, preračunato u kune. Konkretno za veljaču će plaćati umjesto 2,71 kunu samo 2,30 kuna po litri.

Najavljenim prosvjedima u utorak tražit će i da se do 1. ožujka nastavi s plaćanjima potpora, koje nisu plaćene za listopad, studeni, prosinac i siječanj (po litri mlijeka 92 lipe).

U zadnjih godinu dana, istaknuo je Blažić u razgovoru za Hinu, oko pet tisuća proizvođača mlijeka odustalo je od proizvodnje. U zadnjih deset godina u Hrvatskoj se broj proizvođača mlijeka sa 60.000 smanjio na 14.000, a to je poražavajuće pred ulazak u Europsku uniju.

Osim toga, država je posljednjih godina puno uložila u podizanje farmi. Blažić je osobno dobio 2,4 milijuna kuna kredita, na ime kapitalnih ulaganja otpisano mu je milijun i 164.000 kuna, te je još uz svojih 600.000 kuna podigao suvremenu farmu za 52 muzne krave (sa podmlatkom 110 grla). Sada mu je mjesečna rata 15.000 kuna, uz sve ostale visoke troškove.

I sada će netko reći zašto se zaduživao? Zato jer je studija isplativosti bila rađena prema cijeni mlijeka od 3,7 kuna po litri, a sada je dvije ili dvije i pol kune. Prema svim kalkulacijama, zbog doprinosa, energenata i drugih davanja cijena mlijeka je 4,01 kunu. Znači radimo nerentabilan posao i propadamo. Naravno da je to ozbiljan problem, kazao je Blažić koji je s novom farmom pozitivno poslovao četiri godine i nije kasnio s plaćanjima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙