FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Vinkovcima skup uzgajivača ovaca i koza

VINKOVCI, 1. veljače 2012. (Hina) - Ovčarstvo i kozarstvo u Hrvatskoj oduvijek se smatralo manje vrijednom granom stočarstva od govedarstva, na kojem je uvijek veći naglasak, te zato i dalje treba povećavati i osuvremenjivati tu proizvodnu granu kako bi dobila mjesto u gospodarstvu koje zaslužuje, istaknuto je na edukativnom skupu ovčara i kozara Vukovarsko-srijemske županije u Vinkovcima.

Po riječima tajnika Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza Danijela Mulca, u Hrvatskoj ima oko 10.000 uzgajivača i više od 530.000 ovaca.

Među najvećim problemima su nedostatne potpore i praćenje ovčarstva mjerodavnih institucija i Ministarstva poljoprivrede, rekao je Mulc, dodajući kako na hrvatskom tržišu manjka kvalitetne janjetine.

Istaknuo je kako se radi na projektu zaštite izvornosti finalnih proizvoda - sira, mesa i ostalih proizvoda - što podrazumijeva i zaštitu izvornosti pasmina, što bi, objasnio je, trebalo donijeti i veću cijenu tih proizvoda na tržištu.

Po riječima predsjednice Udruge uzgajatelja koza i ovaca Vukovarsko-srijemske županije Terezije Plavšić, ovčarstvom se u toj županiji bavi oko 200 uzgajivača koji imaju 15.000 ovaca te 60-ak kozara s manjim brojem koza.

Jedno od dugogodišnjih neriješenih pitanja vukovarsko-srijemskih ovčara jest neriješen otkup ovčje vune koje se uzgajivači rješavaju na neprimjeren način, upozorila je Terezija Plavšić i dodala kako je riječ o uništavanju oko 45.000 kilograma ovčje vune na godinu.

Također je upozorila kako na području te županije nema ni organiziranog otkupa mlijeka, ne radi nijedna mini-mljekara, a proizvođači su okrenuti tradicijskim načinima proizvodnje kozjeg sira.

Na skupu je ovčarima i kozarima Vukovarsko-srijemske županije predstavljen novi program uzgoja ovaca u Hrvatskoj, mogućnosti razvoja ovčarstva i kozarstva kroz IPARD program Europske unije, a bilo je riječi i o bolestima te obilježavanju ovaca.

(Hina) xzdra yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙